Tavaszi pirománia

2010.03.17. 17:10

Már mindenki nagyon várja a tavaszt!

A legtürelmetlenebbek azok az emberek lehetnek, akik még a belvíz levonulását és a hó olvadását sem várták meg, már begyújtották a "határt" a putnoki térségben. Mi éppen hazafelé igyekeztünk gömörszőlősi önkéntes táborunkból, amikor megdöbbenten láttuk az égő domboldalakat.

A legdühítőbb ebben, hogy időnk kis részét hétvégén pont egy nádas lekaszálásával töltöttük, nehogy idén is rálobbantsanak. A kévékbe kötött nád még jó lesz tetőfedésre, díszítésre, ahelyett hogy füstbe menne...

Ami egy embernek sok órányi munka, az a lustábbiknak egy jól irányzott gyufa... De vajon honnan jön ez a hülye gondolat!?

Hát kérem ezeket a földeket, amiket most rituálisan felgyújtanak minden évben, régen állatok legelték...

Míg a növénytermelés szerkezete az utóbbi tíz évben lényegében változatlan maradt, addig az állattenyésztés és az élelmiszeripar tartós visszaesésének lehetünk tanúi: az állattenyésztés teljesítménye az 1990-es évek óta volumenében 42%-kal mérséklődött, a szarvasmarha- és a sertésállomány a 2000-es évek közepén tovább csökkent; az átlagos állatsűrűség a két világháború közti 1,2 számosállat/hektár értékről 2000-re 0,38-ra, 2005-re pedig 0,35-re esett vissza.

(Idézet a Jövőkeresőből, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács jelentéséből)

Arról nem is beszélve, hogy az élő hiedelem, miszerint a tarlóégetés jót tesz a földnek, badarság. Az igaz, hogy a kártevők és a nem kívánt növények egy része elpusztul, de talán meg kéne vizsgálni azt is, mit veszíthetünk a másik oldalon... Például a földön fészkelő madarakat, az elégett növények biomasszáját, a tiszta levegőt.

Nem kell nagy ökológusnak lenni, hogy belássuk ez tényleg nem jó megoldás. Talán mégiscsak kaszálni és állatot tartani kéne... (így még házi tej is lenne) Több munkával jár, az tény. De a munka öröme nagyon ráfér a MA emberére.



A bejegyzés trackback címe:

https://varacsk.blog.hu/api/trackback/id/tr171847501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

goyci 2010.03.17. 19:32:38

Rájuk kellett volna küldeni Brunót.... hacsak nem az ő gazdija volt a szerencsétlen tettes?

MrSzelektiv 2010.03.17. 19:38:59

@goyci: Brúnó lehetne az egyik mezőőr! :D
Az Ő gazdija nem, de a falubéliek is páran sajnos élnek a gyufa rendrakó tulajdonságával...
A "rendes ember nem szemetel, a többinek meg tilos!" szólás mellé ki kell találni egy újat. valami lyesmi: ne gyújtsd meg a környezeted, mert a füstöt benyeletem veled!

okopiacter 2010.04.19. 23:22:25

@MrSzelektiv: Brúnó egy tündér. A falu őre! Csak első látásra ijesztő a drága, meg amikor akkorát csap a lábadra a farkával, mint egy ostor... Egy éjszakai séta alkalmával volt szerencsénk összefutni vele, és elsőre a frászt hozta ránk. Aztán láttuk, hogy alig várja hogy megdögönyözzük... Követett minket végig, mint az árnyék és bőszen csóvált, még a központba is beszökött valahogy :))
Persze, a tűzgyújtók ezt szerencsére nem tudják :)) Most is ment folyamatosan az égetés a határban... Úgyhogy kéne nekik egy kis fogócska Brúnúval :))
süti beállítások módosítása