A minap az ökológiai lábnyomról írtam egy cikket és megtaláltam a WWF új, 2010-es „Élő Bolygó” jelentését. Izgalmas kis anyag, órákig lehet böngészni, ki-milyen módszerekkel szipolyozza ki a Kékbolygót… S nem is Amerika van a befutó helyen, ami kissé meglepett! De mindenkit megnyugtatok, nincsenek lemaradva, ott lihegnek az ötödik helyen.

Sok turpisság kiderül ebből a velős anyagból, például az is, hogy a „zöld”-nek hitt skandinávok nem is annyira zöldek, csak valószínű nagyon jó az országimázs kampányuk! Én ha meglátok egy IKEA reklámot, már egyből a „médincsájna” ugrik be, úgyhogy hamarosan valami újjal kell előrukkolniuk. Például a biodízellel, nagyon jó ötlet…

De kik a legnagyobbak és miért?
Nem kell agysebésznek lennie senkinek, hogy kikutassa, bizony a kőolaj-kitermelő országok az ökológiai lábnyom császárai, több mint 5x annyi erőforrást használnak fel, mint ami hosszútávon fenntartható lenne… 2 globális hektár jutna mindenkinek fejenként a Földön, ők azonban 10 hektár felett fogyasztanak. Ez kb. olyan, mintha én a szülinapi tortából (egy szeletes fejadag mellett) betúrnék 5 szeletet és vigyorognék a többiekre, hogy bizony előbb kellett volna felkelni a tortaevéshez! Hát az erőforrásokkal is így volnánk, behabzsoljuk, amennyit csak bírunk, aztán csodálkozunk, ha nem veszi be a pici kis gyomrunk…

De hogy mitől is ők a legnagyobbak, s mit kezdenek ezzel a rövid távú bőséggel, arra nagyon jó példáim vannak. Drága bratyóm egy munka miatt pont a legnagyobbakhoz tért be (Arab Emírségek, Katar) egy hétre, így pár szép fotóval tudom érzékeltetni a dőzsölés és habzsolás (avagy a gazdasági fejlődés) csimborasszóját. Rövid hozzászólás, hogy ez a 2 ország annyira gazdag, hogy a lakosok nagy része nem is dolgozik, mert kapnak az államtól pénzt. :D Jó, mi?

Ez a kép a világ legnagyobb dőlésű épülete, mely több mint 18 fokot dől és most készült el a maga szerény 54 emeletével... Gondolom a pisai ferdetornyot akarták lenyomni ezzel. Gratulálunk, sikerült:

Következő göngyszemünk a bálna alakú Hotel Yas Marina, amely este változtatja a színét. Kb.úgy, mint a Mamut teteje, csak pár nagyságrend különbséggel:

De ami nálam kiverte a biztosítékot az az, hogy valaki úgy nézi a Forma-1-et, hogy az ötemeletes yacht-jával odaparkol a pálya mellé és kiül a kis „hokedlijére”! Hát neeeeee!!! Ez nekem sok ;)

Ők tehát méltán viszik a pálmát datolyástul, mindenestül, s ha kedvünk szottyan ugorjunk ki mi is egy hosszú hétvégére dőzsölni, így a világvége közeledtével. Fapadossal 120-ból megvan oda-vissza!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://varacsk.blog.hu/api/trackback/id/tr282526990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okopiacter 2010.12.20. 12:17:52

Próbálnám letölteni a teljes jelentést, de valamiért nem megy... Mondjuk ez az eredmény nem annyira lep meg, hiszen évek óta hallom, hogy az arab országok messze megelőzik gazdagságban a világ legtöbb országát és azt hiszem ott a legkevesebb az adó is. Alanyi jogon jár egy egész "rendes" fizu mindenkinek - pontosan nem emlékszem hány forintnak megfelelő, de talán 500e és 1 milla körül.
A tortaevéshez sajnos hozzá lehet szokni csak maximum kicsit elhízik az ember a túlevéstől. A világ legkvérebb embere 500 kiló felett volt, mikor már elkezdett fogyózni és daruval hozták ki a házából. Nem fért be a mentőbe ezért egy teherautó platóján vitték be a kórházba. Dubai most kb. itt tart gazdaságilag...

goyci 2010.12.21. 00:44:44

Kedves Varacskos! Ami azt illeti én kicsit úgy érzem, ez egy amolyan Amerika-imázsépítő felmérés. Persze értem én, hogy a számokra alapul és aláírom, hogy Dubai az egy mini-amcsi és a botrányos pazarlásnak ott sincs híja. De mégis minek a sok olaj? Kiknek, hanem az amcsiknak kell? És az, hogy pl. Észtország az első 10ben virít...az meg egyenesen vicces...a maga 1.3 millió lakosával, a legnagyobb városuk is épp csak párszázezres. (A beépítéseknél pl..egy Amerikát nem olyan könnyű nagy százalékban beépíteni, ellenben Belgiummal, ami akkora, mint 3 zsebkendő.) Tudom, itt főleg a kitermelésekről van szó, de szerintem fontos egy népnél, hogy az ott élő emberek hogyan élnek.... Hamarabb köveznék meg egy amcsit, mint egy észtet...ha férfi lennék persze. És ha köveznék.

P4p3r Dr4g0n 2011.02.17. 13:01:41

Minden az oldaj körül forog. Ha az Emirátusok és Katar nem lenne olajban gazdag igencsak a legutolsó helyen kullognának. Engem érdekelne például, hogy mondjuk hány országban állítanak elő biogázt és mennyit. A magyar irodalomban is eléggé hézagos ez a lyuk. Az utolsó könyv már kitudja hány éve jelent meg.
Egyet találtam:
www. konyv-konyvek. hu/biogazgyartas_schulz_heinz_eder_barbara

MrSzelektiv 2011.02.17. 13:06:24

@P4p3r Dr4g0n: Szia Papírsárkány!
Ajánlanám Neked ebben a témában Gyulai Iván: Biomassza Dilemma 2. című kiadványát: www.mtvsz.hu/dynamic/biomassza-dilemma2.pdf

jövő héten feltöltöm youtube-ra az előadását is ezzel kapcsolatosan, majd keress rá.

Üdv, Geri

P4p3r Dr4g0n 2011.02.21. 10:33:15

@MrSzelektiv: Köszi a tippet! ;)
Mindenképpen meg fogom nézni. Körülbelül mikor lesz fent youtube-on?

MrSzelektiv 2011.02.21. 10:46:54

Szia, a hét második felére meglesz ígérem! :)
majd pár sorban írd meg a véleményedet!
Üdv, Geri
süti beállítások módosítása