Tudtad, hogy Magyarországon több, mint 2-2,5 millió kutya van és ebből 50.000 él gyepmesteri telepen vagy menhelyen? És évente több, mint 100.000 kutya esik áldozatul az emberi faj kegyetlenkedéseinek.

Van akinek mindezek triviális dolgok, de sajnos többen vannak azok, akiknek halvány fogalmuk sincs arról, hogy mi fán terem az állatvédelem és milyen helyzetben van Magyarország. 

Nagy részük azért nem tud róla, mert nem akar. Sokkal egyszerűbb struccot játszani, hogy ne kelljen 1000 meg 1000 kiskutya szemébe nézni, akiket még ha csak közvetve is, de ő teremtett. A másik fele meg azért nem tud róla, mert ezek a dolgok kimaradnak az esti hírekből vagy a nagy weblapok kezdőoldalairól és egész egyszerűen nem találkozik a problémával sehol.

Tisztázzuk: 

- miért van annyi kóbor állat Magyarországon?

Magyarország élen jár a gazdátlan állatok számát tekintve az EU-ban. Nálunk még olyan téveszmék élnek, hogy ivartalanítás előtt a szukának szülnie kell egyszer (hogy miért azt ne kérdezd, nem érkezik válasz) és ami a bajt tetézi, hogy sokszor az állatorvos is bólogat erre, mert a kiskutyák után még több pénzt remél. Nálunk nem divat az ivartalanítás, pedig jó lenne, ha végre megvilágosodnának az emberek, hogy ha ivartalaníttatják a kutyusukat, akkor

a) a kutya nem fog nem várt almokat szülni, nem jöhetnek közbe "balesetek",

b) szuka kutyánkhoz nem fog beszökni 50 kan, nem fognak zajt csapni az ablak alatt (igen, van, akinek ez számít...no comment)

c) sok-sok betegségtől megóvjuk kedvencünket (prosztatarák/gyulladás, emlőrák, álterhesség, stb.)

d) és nem utolsósorban sokkal kezelhetőbbé válik ebünk, mert majd nem akar a tüzelő szuka után árkon-bokron keresztülfutni, autók elé ugrani, négy sávos utakon átrohanni és nem fog nekiugrani a többi kannak se...

És amit sok kutyatartó elfelejt: A kutya NEM a gyerekünk és a kölykei NEM az unokáink. Bármilyen tökéletesnek is hisszük a jószágunkat (nem az) és de aranyosak lennének a kölykök, azok a kicsik egyszer felnőnek és baromi nehéz jó gazdit találni nekik, még ha ingyen osztogatja is az ember. Öt eb etetése meg aztán pénztárcagyilkos egy tevékenység, plusz az oltások, chip... Bízzuk ezt a szakemberekre, a tenyésztőkre.

Mivel semmiféle törvény nem gátolja az állatszaporítók tevékenységét, így ez az ország a melegágya az olyan felelőtlen, meggazdagodást remélő kőbunkóknak, akik orvosi felügyelet nélkül hoznak le annyi almot szukáiktól, amennyit csak tudnak, nem törődve azzal, hogy beltenyészet alakul ki, mely miatt a kiskutyák hibás génekkel, öröklött betegségekkel születnek. A kölyköket idő előtt elválasztják és nem érdekli őket, hogy a vásárló vajon felelős gazdi lesz-e vagy az első nehézség után a kukában landol a csöppség. Durva, nem? És akkor a tartási körülményekre még ki sem tértem... A szukákat általában egy ketrecben vagy kennelben tartják és soha nem engedik ki, mert vagy terhes vagy kicsinyei vannak. Ha már nem tud szülni, mert kiöregszik, egyszerűen kivágják az utcára.

EZ az olcsó kiskutya ára. Így mindig elborzadok, ha esetleg valamely ismerősöm yorkit akar olcsón vagy nem tenyésztőtől akar vásárolni, mert drágálja. Ha már arra adom a fejem, hogy vásárolok és nem pedig örökbe fogadok, akkor szigorúan tenyésztőtől, aki odafigyel a kölykök egészségi állapotára és megválogatja a leendő gazdikat, hogy a kiskutyák a lehető legjobb kezekben legyenek. Drága? Az. De ha beteg lesz a kutya és orvoshoz kell vele járni, az is drága lesz. Ha már a vételárat sem tudja valaki kifizetni, akkor az orvosi költségeket hogyan fogja?

Ide tartozik még egy dolog: a fajtamentés. Én személy szerint nem tudtam, hogy létezik ilyen magyarhonban és tudok fajtatiszta kutyát is örökbefogadni. Sőt mi több! Rengeteg sok fajtatiszta kutya van a menhelyeken, akik szerető gazdira várnak...Még igazi ritkaságok is előfordulnak néha, az agár fajtamentőknél pl volt már többek között örökbefogadható afgán agár, olasz agár, ír farkas, sőt, még podenco is. 

 Fotó:cC (Szentferenc Állatotthon - Ócsa)

Magyarország sajnos az alapvető állattartási kultúrával sem rendelkezik, főleg, hogy vidéken még mindig magas azon emberek száma, akik pusztán jelzőrendszer gyanánt tartanak ebet és nem mint élőlény gondolnak rá, hanem inkább fogyóeszközként. Azt eszik, amit talál, inni meg majd a pocsolyából ihat, ha éppen esett az eső. 

A budapestiek és a városiak sem jobbak a deákné vásznánál, hisz többnyire képtelenek a saját kutyájuk végtermékét eltakarítani. Ha engem kérdeztek, én olyan büntetést osztanék rájuk, hogy közmunkában 3 napig kutyaszart kéne szedniük a tűző napon...

De sajnos Thor kalapácsa nem a mi kezünkben van, így lesújtani nem tudunk a bűnösökre érdemben, de egyet azért megtehetünk: emlékeztethetjük az illetőt arra, hogy valamit a földön felejtett. Előbb-utóbb rá fog jönni, hogyha nem akar folyton konfliktusba keveredni és leégni a többi járókelő előtt, akkor hord magánál zacsit vagy újságpapírt és kidobja ebe termékét a megfelelő helyre.

Ha esetleg valaki nem akarja ivartalanítani a kutyáját ezek után se, az legyen kedves alant a kommenteknél kifejteni észérveit (ha vannak ilyenjei...).

további infók:

Fehérkereszt Állatvédő Liga
Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány (Agár Fajtamentés)
Noé Állatotthon Alapítvány

 

A folytatásban: 

- mi a különbség a gyepmesteri telep (pl. az Illatos úti telep) és a menhelyek között?

- mit tehetünk mi, civilek, ha segíteni akarunk?

- látkép a nagyipari állattenyésztésről.


A bejegyzés trackback címe:

https://varacsk.blog.hu/api/trackback/id/tr793011787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okopiacter 2011.06.27. 14:11:19

Sajna nem csak az ebek élnek kutyául. A macskák helyzete se jobb, sőt! Rengeteg cicus végzi az utcán kivasalva stb. hasonló okokból és egy macsek már fél éves kora után nem sokkal ivarérett és csak úgy potyognak belőle a kismacsok, még nehezebb "féken tartani" mint egy kutyát, mert a kerítés se állja útjukat. Egy megtermett kandúr pedig - főleg, ha "Whiskast venne" – egymaga többet eszeik, mint egy kisebb testű kutya. Bár az ivartalanítás nem teljesen "veszi el a kedvét" a kiruccanásoktól, legalább "nem hagy maradandó nyomot" a környékbeli lány cicusok életében. Kan kutyáknál és kandúr macskáknál egyébként talán "könnyebb" a beavatkozás, mert nem kell feltáró műtétet végezni stb., és minél fiatalabb, annál könnyebben heveri ki, de túl korán se jó. Városi jószágoknál talán kicsit könnyebb megoldani egyébként az elzárást is - az megint más tészta, hogy nem értem, mi jó ebben a gazdának és a kutyának... Nagyobb a gond szerintem a "falusi macskáknál", akikkel a gazdák kevésbé törődnek, még kevésbé kötődnek és gyakran nem is tudják ellenőrzés alatt tartani a szaporodást. Ugyanakkor szinte "hozzá tartozik" minden házhoz az egerek ellen. Sokszor csak akkor veszi észre a gazdi, hogy kismacsekok születtek, mikor előhozza a piciket a búvóhelyéről, vagy akkor szembesül vele, hogy "megtörtént a baleset", mikor már akkora az anya nmacska hasa, mint egy hordó. A falusi "születés szabályozásról" meg inkább nem is beszéljünk...

cC 2011.06.27. 20:09:45

@okopiacter: csak azért nem írtam a cicákról, mert így is olyan hosszú lett a cikk:)

okopiacter 2011.06.27. 20:10:41

Amúgy tök jó cikk, a leadet egy "olvad tovább" linkkel kiraktam az Öko-piac-térre is...

cC 2011.06.27. 20:21:32

@okopiacter: a kutyák és a cicák nevében köszönöm:)

florabors 2011.07.11. 22:09:05

nyugaton sehol nem tartanak kutyát láncon, vagy 3 négyzetméteres kennelben. rettentően el vagyunk maradva. kutyatartási kultúránk egyenlő a nullával.
süti beállítások módosítása