Tábori jelentés…

2012.02.02. 21:31

…avagy a XVII. Gömörszőlősi Paraszt-Wellness krónikája

Mit tudtok Ti ott csinálni télen? – hangzik legtöbbször a kérdés. Valóban, a városi ember fejében már meg se fordul, hogy télen a vásárláson és a hólapátoláson kívül másért is ki lehet mozdulni a szabadba. Pedig mennyivel kevesebbet lennénk betegek télen, ha egy kicsit edzenénk immunrendszerünket a szabad levegőn! Egy hagyományos faluban, vagy gazdaságban azonban sok a tennivaló, ilyenkor jut idő a csűr javítására, a gyümölcsös tisztítására és állandó testmozgást nyújt a favágás is. A korai sötétedés remek alkalmat nyújt a pihenésre, Gömörszőlősön este 9-10 körül már aludni térnek az emberek, még mi, urbánus klaviatúratornászok is. Ki kell használni az időt a pihenésre, mert ha vége a vegetációs időszaknak, megindul a növényzet, s hajnaltól estig tart majd a veteményezés, gazolás, fejés, betakarítás.
Önkéntes csapatunk ismét hozta magával a havat és a hideget, a falubéliek már lassan összeesküvés elméletre gyanakszanak. A -15 fokos fogadtatás józanító, jól is esik bent a kazán melege. Régi cimborák örülnek meg egymásnak, az új emberek bemutatkoznak, indul a kvaterkázás. Jó végre találkozni Mindenkivel, az e-mailcímek és a becenevek emberformát öltenek, helyreáll a rend. Izgatottan várja a csapat a reggelt, mozgalmas nap veszi hamarosan kezdetét.

Tizenkilenc, avagy egy híján húsz önkéntes gyűlt össze erre a 3 napra, hogy belekóstoljon a falusi gazdálkodásba és segítse a gömöri programot. Itt találkozik a nemes cél és a tenni akarás, mindenki kedvére választhat a feladatok közül. A csapat egyik fele a biogazdaságban készíti elő a terepet a hamarosan születendő kecskegidáknak, kiigazítják a disznóól tetejét, s felkerül a cserép is, Icuka, Micuka és Jenő mangák nagy örömére.


Jómagam közel 3 éve ezt a hétvégét vártam. 3 nap munka a gyümölcsösben… A falutól 40 perc sétára lévő, dombok közt rejtőző Szőlőhegy (Bikás-tető), inkább hasonlít erdőre, mint gyümölcsösre. De ezért szeretjük. Itt nem katonás rendben állnak a fák, nincs kerítés. Itt a természet a házigazda (nevezhetjük extenzív, vagy kaszáló gyümölcsösnek).


A nemes szándéktól vezérelve erdőt jöttünk irtani (azt hiszem ezt nevezik paradoxonnak), hogy megszabadítsuk a szilva-, alma-, cseresznyefákat a veresgyűrűs somtól és a fagyaltól. Szélmalomharc ez, de a legjavából ám, ezt még Don Quijote is megsüvegelné! Állapotban szeretnénk tartani valamit, ami magától folyamatosan (természetszerűleg) változna… Nem ismerős ez a sziszifuszi küzdelem a mindennapokból!?
Az utóbbi években elmaradt kaszálás eredményeképpen a természet szépen elkezdte visszahódítani területeit, jó látni milyen hamar képes visszaerdősülni egy felhagyott domboldal. Igazi dzsungelharc kezdődik, azonban óvatos duhajkodás ez, ugyanis ügyelni kell a bozótban megbúvó sarjakra, növendékekre. Számomra a legnagyobb élmény, amikor kibontunk egy 60-80 éves cseresznyefát a bozótból, aminek a fiatalító metszés után újabb lehetősége nyílik a hosszú életre, nekünk pedig a nyári cseresznyézésre. Szóval, amikor bontogatsz ki egy ilyen matuzsálemet, pici, apró csemetékre bukkansz, akik a David Attenborough filmekből jól ismert technikákkal küzdenek a fényért. A filmben felgyorsítva, itt élőben ’slow motion’ módban.


Érdekes egy ilyen gyümölcsös, és hogy többet értsünk az egészből, szakmai vezetőnk, Várnagy Dávid mesél nekünk kicsit, miközben szalonnánkat precízen expanderezzük fel vastag karéj kenyerünkre.
„A Szőlőhegy természetvédelmi szempontból is jelentős, a biodiverzitás megőrzésében betöltött szerepe ugyanis, hogy menedékhelyként szolgál ritka, védett növényfajainknak, mint pl. a nagy pacsirtafű, a nyúlánk sárma, a bíboros kosbor, a vitéz kosbor, a tarka kosbor, a szúnyoglábú bibircsvirág, vagy éppen a leánykökörcsin. A gyümölcsfák sem „egy ívásúak”, találunk itt Duránci, vagy Gömöri nyakas szilvát, Siváklót, Lószeműt, Bógyit, Kék beszterceit, Sárga beszterceit és Veresszilvát. A szilvák közé alma- (pl. Batul, Honti, Sóvári, Rozmaring, Bőralma), illetve körtefák (Bosc kobak, Papkörte) vegyülnek, a többiről nem is beszélve. A termés legnagyobb részéből pálinka készül, de meghatározó az aszalás, a kandírozás, a kompótkészítés és a lekvárfőzés is.”

A Jóisten méltányolja próbálkozásunkat és a havas tájhoz szikrázó napsütést kapunk jutalmul. Kutyák játszanak mellettünk a hóban, a ló néha felnyerít a fák közül. Ennél nem is lehet többet kívánni, egyszerűen így kerek a világ. Pár lesajnáló gondolatot az ember azért beáldoz a ’plázazombikra’ (Bogár L.), és a ’nagytőkés csirkefogókra’ (Ángyán J.), ők bizony nem élhetik ezt át, hacsak nem egy huszárvágással életmódot és szemléletet nem váltanak.

Megtört seregként térünk vissza a bázisra, ahol a többiek már a vacsorához gyülekeznek. Magdi néni főztjének majszolása közben meghallgatjuk ki-mit csinált aznap, hogy vannak a kecskék, mik a tervek tavaszra.
Megjön az erősítés is a bűnös városból, újabb erőkkel vágunk bele a további munkákba.
Hírét vesszük egy farkasnak is, aki itt ólálkodik a dombok között. Reméljük, nem akadnak rá a vadászok, akik pillanatnyilag jóval nagyobb népsűrűségben élnek a környéken, mint kívánatos. Szegény ordas rontja a bizniszüket, mivel tudta nélkül is beleavatkozik a vadgazdálkodás áldásos tevékenységébe…

Vasárnap reggel Gyulai Iván is csatlakozik hozzánk, aki a faluban munkálkodó és minket vendégül látó Ökológiai Intézet igazgatója. Már mindenki várta. Közösen vonulunk ki a tettek mezejére és vesszőket vágunk, hogy a falu legfrissebb lakosa, Csaba úrfi igazi paticsfalú komposzt toalettel ékesíthesse udvarát! Ez nemcsak azt fogja lehetővé tenni, hogy az új lakó környezetterhelését csökkentse (nincs csatornahasználat, ivóvízzel leöblítés, stb.), hanem a tervek szerint ez még zöldellni is fog a leszúrt gallyak hajtatása miatt.

Az Úr napjára maradt még egy tanösvény állomásnak a kitakarítása, ami kész örömjáték az elmúlt 2 nap után. Februárban visszatérünk és folytatjuk, továbbra is várjuk a tanulni és dolgozni vágyó önkénteseket. Aki „arcoskodik”, itt tud hozzánk csatlakozni: Gömörszőlős fenntartható falu

Paraszt-PR
A média ingerküszöbét is sikerül megütnünk a kalákahétvégékkel, hálás köszönet, hogy ismét hírt adtak akciónkról! A Kossuth Rádió, az Európa Rádió is tudósított rólunk, a nyomtatott sajtó terméke az alant látható vasárnapi ízelítő (Észak-Magyarországi Hírlap), s a héten az m1 Megoldások Magazinja is járt a faluban: https://www.youtube.com/watch?v=UtyHpfb2RmU


 Szellemi táplálék
Akit érdekelnek a faluban látható és tanulható érdekességek, látogasson el az Ökológiai Intézet youtube csatornájára, mert 19 izgalmas kisfilm vár mindenkire. A honlapjukról le is lehet őket tölteni, további szíves felhasználásra: http://www.ecolinst.hu/index.php/filmek


A bejegyzés trackback címe:

https://varacsk.blog.hu/api/trackback/id/tr154054731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása