Ez a bejegyzés nem annyira illik a profilunkba, de amióta van kutyám kicsit közelebb kerültem a tűzhöz és mély megdöbbenésemre rengeteg kóbor állattal találkozom sétáink során. Sok történetet is hallok más gazdiktól, hogy xy hogy dobta ki a kutyáját, mert az nem fogadott szót vagy bepisilt.

Elborzaszt, hogy mennyire felelőtlenek az emberek, hogy képtelenek vállalni a felelősséget a már megvett/elhozott/bevállalt kutyusért...

A másik, ami fölött nem térek napirendre, hogy boldog-boldogtalan kacérkodik a tenyésztéssel, vagy csak valami különös oknál fogva nem ivartalanítja a kutyáját és aztán csodálkozik, hogy kiskutyái születnek (nem egy kutyát ezért tesznek utcára). Elég sok kiskutya születik így is, ne rontsunk a helyzeten, ivartalanítsuk a kutyánkat. Ha nincs rá pénzünk, kérjünk segítséget, sok kutyás alapítványnál tudnak nekünk segíteni ezügyben.

Nem mellesleg az ivartalanítás a szukáknál sok betegséget is megelőz, ezért ne habozzunk megcsináltatni! Megkíméljük a kutyánkat az emlőráktól elkezdve az álvemhességig egy sor olyan betegségtől, ami nem csak a kutyának, de nekünk is kellemetlen.

Sajnos Magyarországon NINCS olyan szervezet, amely ezt felügyelné és esetleg rendbetenné az állapotokat. A bejegyzett tenyésztőknek persze meg van adva, hogy hány almot hozhat le per év, nem is velük van gond (bár néha velük is, de ezt most hagyjuk), hanem a szaporítókkal, akik csak a bevételre hajtanak és sorban hozzák le az almokat, majd ha a szuka kiöregedett, kiteszik az utcára, mert már "nem hoz hasznot". 

Aztán ezek a kutyák (jóesetben) kikötnek valami menhelyen, ahol szintén jóesetben jól bánnak velük és nem altatják el őket 3 hét után.

Ám ezek a helyek is megtelnek egyszer:

Több mint 150 kutya vár gazdára a rendelkezésre álló 94 helyen.

Örökbefogadó Napot szervez augusztus 14-én szombaton az Illatos úti Ebtelepen a Vigyél Haza Alapítvány. Az Illatos úti Ebtelepre évente - csupán Budapestről - több, mint 3000 kutya kerül be, melyek többségét saját gazdája adja le. A rendelkezésre álló, mindössze 94 férőhely azonban nem oldja meg a folyamatosan helyhiánnyal küzdő telep gondjait. Ezért nélkülözhetetlen az elkötelezett állatbarátok segítsége: ha kutyát terveznek családba fogadni, akkor kérjük: elsősorban az Illatos útról válasszanak, így segítve azokon az állatokon, akiknek erre a legnagyobb szükségük van.

Az Illatos útra való kiutazást megkönnyíti, hogy a szervezők 9 és 13 óra között minden órában buszokat indítanak a Városliget, Felvonulási térről (a homokórától) és vissza. Különlegesség, hogy a buszokon, óránként más-és más sztár az „idegenvezető”, akik az utazás során elmondják az Illatos útról, az örökbe fogadásról és a felelős állattartásról a legfontosabb tudnivalókat.

Az Örökbefogadó Napon, majd ezt követően egy hónapon keresztül a Vigyél Haza Alapítvány valamennyi szuka kutya ivartalaníttatását átvállalja, akiket magánszemély közvetlenül a Telepről fogad örökbe, hiszen napjainkban nem csupán az utcára dobott, vagy elkóborolt kutyák jelentenek súlyos problémát, hanem a felelőtlenül szaporított állatok évről-évre növekvő száma is.

Az örökbefogadott kutyák a védőoltást, külső élősködők elleni cseppet, féregtelenítő kezelést és mikrocsipet, új gazdáik pedig a Fressnapf Állati áruházba szóló 1000 Ft-os utalványt kapnak ajándékba. Ezen a napon, a helyszínen népszerű sztárok is segítik az örökbefogadást! Alapítványunk minden jó érzésű állatbarát segítségét kéri, vegyen részt az Örökbefogadó Napon és fogadjon örökbe egy kedves állatot ezzel segítve a kutyusok életben maradási esélyeit.


A bejegyzés trackback címe:

https://varacsk.blog.hu/api/trackback/id/tr962203417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrSzelektiv 2010.08.07. 23:39:33

Lassan nekem is ideje gyereket, ööö... vagyishát kutyát vállalnom ;)))
save the dogies!

cC 2010.08.07. 23:42:05

jól mondod...gyerek az:DD a felelősség legalábbis akkora. ugyanúgy egy élet függ majd tőled! Hajrá! ;)
süti beállítások módosítása