„Úgyis összeöntik!”

2010.01.19. 10:22

Városi legenda a lusta emberről

Hányszor, de hányszor hallottam már az országot járva, hogy nem érdemes szelektíven gyűjteni, mert összeöntik. Hát itt is elmondanám, hogy a legenda nem igaz, úgyhogy ez a kifogás nem ment föl senkit az alól, hogy lusta szelektálni.

De vegyünk egy egyszerű budapesti számtanpéldát. Fővárosunkban pontosan 900 db gyűjtősziget van. Szigetenként 5 db edény. 1 db edény több százezer forint, így az összköltség több milliárd forintra rúg! S akkor ebbe nem számítottuk bele a kukásautót, a benzint, a logisztikát…

Magyarán szólva az összeöntés elég drága blöff lenne!

 

"De én láttam, hogy összeöntik!"

Sokan állítják, hogy ők látták... Pár perc beszélgetés után azonban mindig kiderül, hogy a „szemtanú” nem várta meg az összeöntést, nem fotózta/videózta le, csak pár perc múlva újra ott látta a kocsit, vagy hallotta, hogy megint ürítik az edényt. Na most 1 óra alatt akár 2x-3x is jöhet a kukásautó a gyűjtőszigetre, ugyanis a műanyagos (sárga) edényt naponta ürítik, a többit pedig adott napokon szállítják, tehát lehet, hogy épp egymás után jöttek gyűjteni.

Ha valaki ennek ellenére is állítja, hogy összeöntik, küldje el a fotósorozatot, vagy a videót címünkre, győzzön meg minket.

Aki pedig  saját szemével akar meggyőződni az összeöntésről, kérje meg a sofőrt, had nézzen bele a tartályba. Boldogan meg fogják mutatni, hogy abba biz’ csak egy féle hulladék van!

De találkoztam már olyan begyűjtőautóval is, ami összeönti. Igen ám, de belül rekeszei vannak, így minden a saját helyére került. Ez Baján történt és le is fotóztam:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De jártunk válogatóüzemekben Budapesten, Pécsett, ahol láttuk, hogy a műanyagot is akár 12 felé válogatják! Nem mondanám, hogy könnyű munka…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Színre válogatott PET-palackok. Külön a kék, külön az átlátszó.

Színre válogatott, bálázott zöld PET-palackok.

S aki ennyivel sem érte be, az kukkantson rá a hulladékból készült termékek honlapjára!


A bejegyzés trackback címe:

https://varacsk.blog.hu/api/trackback/id/tr921684124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

designerke 2010.01.26. 10:16:04

Apósom is mindig ezzel a süket dumával jön!Majd megmutatom neki. Állítja, hogy egyszer felemelte a színes és fehér üveg gyűjtő tetejét és belül egyben volt... Pár sör után lehet, hogy kicsit összemosódott a kép :))) Majd megmutatom neki is...

MrSzelektiv 2010.01.26. 10:25:54

Lehet, hogy a drága após tisztán látott, mert az üveg sokszor vegyesen kerül begyűjtésre. Ennek egyik oka, hogy valahol egybe hasznosítják, másik oka, hogy pl. Miskolc mellett az Avermann-holvexnek már olyan válogatógépe van, ahol lézerek pillanatok alatt szétválogatják az üvegcserepeket. Bámulatos technológia, csak jól kell kommunikálni, mert különben visszaüt! :)

designerke 2010.01.26. 12:42:25

@MrSzelektiv: Köszi! Lehet, hogy mégis Tisztánlátó az após, ez jó :))) Még egy tisztánlátó a családban - sztem ő ezt inkább tagadná :))) Na jó, viccet félretéve, lehet, hogy erről pl. nem tud, hogy a technika már ezt is megoldja! De ez jó hír. Mindenesetre ő ebből azt vette le, hogy akkor nem éri meg szelektálni...

designerke 2010.01.26. 12:42:51

Lehet, hogy vidéken ilyen gyűjtők vannak több helyen? Pl. Vác...

MrSzelektiv 2010.01.26. 16:17:21

Könnyen elképzelhető!
Kicsiny hazánkban ahány város, annyi szokás! :)

De hasznosítják és ez a lényeg!!! ;)
süti beállítások módosítása