Ismét jelentkezünk a szelektív-gyűjtés-a-világ-körül rovantunkkal, ezúttal Hawaii-t vesszük górcső alá.

Azért Hawaii, mert egy kedves barátom egy évig méhészkedett a Big Island nevű szigeten, ami a Hawaii-szigetcsoportok része (hawaii jelentése angolul big island :D), tehát történetünk szereplője duplán is Hawaii-on volt.

Még mielőtt hazajött volna kértem, hogy fotózzon a blogba gyűjtőedényzetet, mire közölte: "itt olyan nincs..." Aztán már itthon egy sör mellett elbeszélgettünk a hawaii módiról, már ami a szelektívgyűjtést illeti:

Amerikában (legalábbis néhány államban) a visszaváltós rendszer működik, azaz pénzt kapsz, ha visszaviszed a palackot. Általában 5 centet, de ez államonként változik, van, ahol 10-et is adnak érte.

Hawaii-on az emberek ezt maguk között Hi 5-nak (high five) hívják, ami egy kis amcsi szójátékon alapszik (a Hi 5 az usában a pacsi neve is-gimme a five! =adj egy pacsit! wikipédiás link, ha nem tudod miről van szó). HI Hawaii állam hivatalos rövidítése és ugye 5, mert öt centet adnak érte.

A hulladékgyűjtésről, szemetelésről ezt nyilatkozta Atti barátom: 

Eldobált szemetet, flakonokat nem láttál nagyon, mert azt büntetik 500 dollárra.
Amennyire nekem feltűnt nincs szemétszállítás. Vagy csak mert farmon laktunk, városban gondolom azért van. A kis farmjáról mindenki vitte kocsival a lerakóba. Ott meg a nagy fekete szemeteszsákokat bedobta a konténerbe. Állt ott egy tag, hogy mit hova dobsz, de inkább csak unatkozott, nem lesett bele a zacsikba. Mi főnökünk is hajított ki mindent, amit nem illenék. Na zöldet azt nem, lelkesen próbált komposztálni. Műanyagra, papírra, meg üvegre volt külön. Ja meg veszélyesre nyílván...
Aztán szelektíven gyűjtöttük a fém, műanyag meg üveg cuccokat. Az alu meg műanyag súlyra ment, az üveg meg fajta szerint. Extra alakúakat, dunsztost nem vettek át.
Szerintem az emberek zöme szelektíven gyűjtött, mert ha már el kell vinned valahova, felrakhatod szisztematikusan is a kocsidra és akkor úgy tudod lepakolni, hogy ezt ide azt oda. Meg az emberek háza-tája elég rendetlen már-már szemetes volt, ott belefért, hogy 4-5 külön helyen gyűjtöd a szemeted.
Egyik alkalommal amikor mentünk leadni a flakon-kollekciónkat talákoztunk egy nővel, aki ebből élt, hogy ment körbe a szigeten és amit addig gyűjtött azt leadta. És elég jól meg volt pakolva. Szerintem a szigeten lehet kb. 8-13 telephely. Ezt nem tudom biztosan, de a mi környékünkön három volt, ezek távolságából, elhelyezkedéséből, és a szigeten található települések koordinátáiból gondolom... 
Mindenesetre működhet a recycle biznisz, mert ha egyiktől a másikig tele tudta szedni, az jelent mondjuk 100-150 dollárt, a benzinre elkölt mondjuk 15-öt. Na jó ha csalingázik akkor 25-öt...

Azért ennek hallatán ne menjünk csapatosan újrahasznosítható hulladékot gyűjteni Hawaiira mert hamar telítenénk a "piacot"...

 

 

A hawaii méhészkaland - azaz a srác blogja itt olvasható.

Továbbra is várjuk ilyen és ehhez hasonló történeteiteket, képeiteket a varacskblog@gmail.com e-mail címre.


A bejegyzés trackback címe:

https://varacsk.blog.hu/api/trackback/id/tr861804180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása