„A világ faszsága!”

A Hulladékból Termék Kiállítás új oktatófilmjének magyar hangjának egyértelmű, hogy nagy kedvencünket kértük fel. A Kossuth Rádió hangoskönyvei és a Spektrum természetfilmjei után, hamarosan az újrahasznosításról hallhatjuk értekezni Scherer Pétert, de addig is itt egy őszinte, kiszivárogtatott felvétel…(18+)

Pepe és a visszaváltható üveg


Azaz miért is nincs betétdíjas pezsgő?
Miért tűnik el a visszaváltható üveg?

Hát kérem alássan, az üvegek betétdíjas rendszere azért szűnik meg napról napra (pl: a bornál, pezsgőnél), mert a régi nagy borkombinátokat sok kis bortermelő váltotta fel. Nagy mennyiségben gazdaságos visszagyűjtési rendszert és üvegmosó berendezést működtetni, de kis volumennél gazdaságtalanná válik. A söriparban pedig sajnos terjed az alumínium doboz, és csökken a visszaváltható palackok aránya. Itt az emberi kényelmesség a meghatározó. Mi a megoldás? A bornál csak néhány standard üvegformát kellene használni, és a bor minősége legyen a vásárló számára a fontos, ne az üveg designja! A különleges és szép formájú palackokat inkább lakberendezési tárgyként használjuk, mint eldobható csomagolásként.

Az aludoboz visszaszorítására büntetőadókat kellene kivetni (ne lehessen a dobozos olcsóbb, mint az üveges), és a dobozon bizony fel kellene tüntetni, hogy mennyi vörösiszap képződött a doboz előállítása során… Ugye? Mert milyen termékek miatt van vörösiszap??? Autó, sörös doboz, miegymás! Egyébként is? Miért iszunk sört aludobozból? Tessék csak üvegből nyelni a Sopit, meg a Kőbányait, ahogy azt az öregek is csinálták! Aztán meg irány az üvegvisszaváltó!
Ennyi! 


A bejegyzés trackback címe:

https://varacsk.blog.hu/api/trackback/id/tr122383854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hunor76 2010.10.19. 21:34:30

Couldn't agree more.

Az iszapkatasztrófa fényében különösen bizarr a teljesen felesleges alumíniumdobozok hatalmas forgalma, főleg, hogy ezeknek nagy része betétdíj hiányában a normál szemétben landol.

Javasolnám, hogy emlékeztetőül a jövőben a cigicsomagolások mintájára minden Magyarországon forgalomba hozott alumíniumdobozra legyen kötelező rányomtatni innen egy képet:

www.boston.com/bigpicture/2010/10/a_flood_of_toxic_sludge.html

Amúgy meg nem adót kell kivetni rá, elég lenne betétdíjat (mint pl. Németországban). Előnye, hogy megéri (pl. hajléktalanoknak) összeszedni és visszaváltani a természetben, lakóterületeken szétszórt dobozokat és azokat így újra fel lehet használni.

esef 2010.10.20. 22:06:24

Sörből csakis az üvegest iszom. De abból sem mindent. Na meg soxor olcsóbb egy üveges Staropramen mint a dobozos Ászok...

vargabalint_VBA 2010.10.21. 23:03:51

A betétdíjas konferencia elkötelezett híveként egyszer tartottunk Brüsszelben egy előadást a magyar borospalack betétdíj rendsezrről:

www.slideshare.net/vba.vargabor/bottle-reuse-in-hungarys-wine-sector-presentation

okopiacter 2010.10.22. 23:30:10

Sört nem iszom se alumíniumból, se üvegből, még pohárból vagy korsóból se, bort üvegeset veszünk, visszaválthatót, de hamarosan a vissza nem válthatókból recycle workshop a Zöfi Műhelyben - még idén... Egyébként klassz dolgokat lehet belőle design téren gyártani: üvegmatrica, festés, szalvétatechnika, üvegvágóval akár lámpa és sok egyéb cucc is. Sörösdobozból max sörkollektor lehet, esetleg londoni ventillátor - ugyebár. Aki nem tudja, irány a Kiállításra!

MrSzelektiv 2010.10.23. 11:22:18

@vargabalint_VBA: tyűűű, ez egy izgalmas előadásanyag! köszönjük a megosztását, remélem, többen átolvassák majd!
Mi magunk is a standardizálást promótáljuk, hosszú távú gondolkodással meg is valósulna!
süti beállítások módosítása