A kabinos szelleme...

2010.11.25. 11:45

 Sajgó tagokkal és nagy reményekkel tértünk be cimborámmal egy újabb „áztatásra”, a csodálatos Lukács Fürdőbe. Már hagyományt teremtettünk a fürdőzésből, hisz’ itt mindent meg lehet beszélni és mindenre van orvosság. Az ember kimondja, ami a lelkét nyomja, s közben a problémák összetöpörödnek, a test pedig eközben élvezi méltó jutalmát!

A kép forrása: indafoto.hu/fovarosiblog 

De mit is képzelek, hogy csak úgy véleményt formálok az egyik legúriasabb rituáléból, miközben erről már a legnagyobbak közül is írtak, nem is akárhogy:

Márai Sándor - A fürdőzésről
Amikor csak teheted – de soha nem úgy, hogy munkádtól lopod el az időt és rossz lelkiismerettel, sietve cselekszel! –, menj el a hővizű közfürdők valamelyikébe, hetenként kétszer-háromszor. A fürdőzés nagyon régi emberi szokás, s nemcsak a testet edzi és üdíti, hanem a lelket is. Fürödj lassan, tested törvényei szerint, megfontoltan és ráérően. A gyógyvizek átjárják tested és élénkítik lelked, megnyugtatják munkától és világtól elkínzott idegeid. A gyógyfürdők afféle nedves kolostorok, ahol zavartalanul átadhatod tested és lelked a józan és méltányos pihenésnek. A kénes, vasas vizek a bőr pórusain át hatnak a belső szervekre és idegrendszerünkre; a fürdő légköre, a fátyolos-párás környezet megszabadít a külső világ olcsó képzeteitől. Fürödj tehát rendszeresen és módszerrel, mint a rómaiak. Ne törődj vele, ha e szokásodat lenézik a spártaiak; gondolj arra, hogy Spárta egyetlen önálló gondolkozót sem adott a világnak, s végül így is, úgy is elpusztult. Fürödj nyugodt lelkiismerettel. Fürödj módszeresen, váltogasd a forró és langyos, majd hideg medencéket és tusokat, engedd át tested a dögönyözők kézügyességének, üldögélj hosszan a meleg vízben, tűrd el, hogy hidegvizes turbánnal göngyöljék be koponyádat, add át tested és lelked a meleg víz, a langyos csend nyugalmának, gondolkozzál, tanulj vízi türelmet, pihenj. A hurik ölében sem lehet úgy pihenni, mint egy hővizű gyógyfürdő medencéjében. S a forró léggel hevített kamrában ne maradj soha két, három percnél tovább. S adjál a személyzetnek jelentős borravalót. S tudjad, hogy halandó vagy, de addig is tartozol testednek valamivel. Például a gyógyfürdővel, hetenként kétszer; legföljebb háromszor.
(MÁRAI SÁNDOR - FÜVES KÖNYV Révai Kiadó, Budapest, 1943)

Ennek szellemében léptük át a „kolostor” küszöbét, de furcsa hiányérzetünk támadt… Szekrényünkhöz érve már kurjantottunk is volna a kabinosnak, amikor belénk hasított a felismerés: nincs kabinos!
Az történt ugyanis, hogy új rendszert építettek ki (gondolom a költséghatékonyság égisze alatt) és mostantól mindent egy műanyag karóra helyettesít.
Elfutott a pulykaméreg, Micsoda disznóság! Hát mi lesz így a világgal, ha nincs benne a fehér köpenyes, bajszos kabinos, akinek mindig van egy jó, vagy egy rossz szava az emberhez; aki klumpában lépdelve sugározza magát a krisztusi nyugalmat, aki krétaporos kezével átnyújtja a kis alumínium táblácskát a szekrényszámmal, s közben jól megérdemelt jatt csörög a zsebében… Márai sem hinné ezt el, az biztos. Hogy a kolostor bölcsét képes felülírni a racionalizáció?
Pfff… Oda az egyik legméltóságteljesebb, legegészségesebb, legnagyobb köztiszteletnek örvendő hivatás. Lassan már parasztemberre sincs szükség, mert a GPS-szel ellátott John Deere traktor learat mindent automatikusan, üvegvisszaváltó ember se kell, mert jobb egy automatával szerencsétlenkedni. S a végén majd ott állunk a full-high-tech-wifi virtuális világunkban, ahol még ennünk sem kell, s ráébredünk, hogy attól óvtuk meg magunkat, amitől emberek vagyunk.

Mi meg kereshetünk egy olyan fürdőt, ahol még van kabinos.
Vagy kivárjuk, amíg eljön újra az a világ, ahol szükség van a kabinosokra, meg a parasztokra.
Lehet, nincs is ez olyan messze.

Addig is… hetenként kétszer; legföljebb háromszor!

A kép forrása: wikipédia


A bejegyzés trackback címe:

https://varacsk.blog.hu/api/trackback/id/tr492472282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása