Berettyóújfalui rémálom

2011.08.09. 02:35

 Minden jóérzésű embernek ökölbe szorul a keze, amikor állatkínzásról van szó, de amikor a saját szemével látja, az teljesen más.
Velem is ez történt. Egy ideje már az agár fajtamentőknél vagyok önkéntes és velük mehettem egy lakossági bejelentés során felderített horror-telepre. Mivel fotózom, gondoltam hasznos segítség leszek, csak attól féltem az előzetesen elmondott dolgok alapján, hogy összeomlok a helyszínen a kutyák láttán, mint egy kártyavár.
Főleg, mert már attól elbőgöm magam, ha a monitoromon látom mindezt. Mi lesz élőben?
Nagy Henriett, a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány agármentő részlegének a vezetője koordinálta az akciót. Ő és egy önkéntes előzetesen bevizsgálta a helyszínt, többek között találtak egy csonttá fogyott agarat, akit azonnali ellátásban kellett részesíteniük, mivel már felállni nem bírt szerencsétlen, így ha otthagyják, pár napon belül vége lett volna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Július 25-én jogi támogatással felszerelkezve, cd-n a képekkel a kezdeti állapotokról, feljelentésekkel, leírásokkal, hivatalos papírokkal a tarsolyban, ügyvéddel a telefonvégen, bemasíroztunk Berettyóújfalura, hogy másodszori feljelentést kezdeményezzünk András Balázs horror-telepe ellen.
Az első feljelentés megtörtént az első látogatás (július 22.) alkalmával, ám sem a rendőrök, sem a jegyző nem voltak hajlandóak akkor kimenni a helyszínre, sem pedig tudomásul venni a dolgokat.
Miután Henriett beadta a 2. feljelentést a rendőrségre, városházára, ÁNTSZ-hez, kimentünk a helyszínre megnézni, hogy változott-e bármi.
Persze semmi nem változott, a láncra vert kutyák ugyanolyan soványak voltak. A gaz nagyobb volt, mint én…
10 kutyát számoltunk össze, borzalmas állapotban, néhányuknak fedezéke se volt, vízről pedig álmodozni se mertek. Volt olyan kutyus, aki a gaztól mozdulni sem tudott, csak állt az esőben egy akkora kennelben, amiben megfordulni alig bírt. Se víz, se étel, se kutyaház.
Rengeteg kutyatetemmel találkoztunk, komplett kutyacsontvázakkal, olyannal is, amin még a nyakörv is rajta volt… A legdurvább az volt, amikor egy kis hordót találtunk, benne egy csontvázzal. A hordónak nem volt kijárata. Az a kutya oda lett bedugva és ott halt éhen.

 

Ehhez a telephez egy kerítéssel körbehatárolt kis földút vezetett, amit a tulajdonos által megkért személy elzárt a személyautójával. Így nem tudtunk kimenni és végig attól féltünk, hogy ez idő alatt a másik telepen (igen, több ilyen telepe is van András Balázs Attilának - továbbiakban ABA) tüntetik el az árulkodó nyomokat, lesoványodott kutyákat. (mint később kiderült így is volt, eltűnt két agár, akik eltűnését ABA nekünk tulajdonította a hatóságok előtt.)
Miután elzárta a kiutat, azonnal kihívtuk a rendőrséget, akik meg is érkeztek, mivel most nem azt mondtuk a telefonba, hogy állatkínzás, hanem, hogy személyes szabadság korlátozása. Erre már muszáj volt kijönniük.
Időközben egy fehér dobozos kocsival megérkezett maga a tulaj is. Természetesen még neki állt feljebb, hogy mi magánterületet sértettünk. (Se kerítés nem volt, se tábla…) És nincs a kutyáknak semmi bajuk, azért ilyen vékonyak mert most(!!!) fogta be őket.
Ez a kijelentés azért volt érdekes, mert az egyik kutyát kivettük a kenneljéből, hogy állatorvoshoz vigyük. A kennel ajtaját körbenőtte a gaz, biztos, hogy nem volt kinyitva több hónapja. Ennek a kutyának, aki egyébként még kölyök, volt egy gennyes nyílt seb a bal mellső mancsán, ezért akartuk állatorvosi ellátásban részesíteni, ám a tulaj ezt megakadályozta és a kiérkezett hatóságok elől gondosan elrejtette a dobozos autójába egy másik kutyával egyetemben, majd mikor a rendőr járőr bejelentette a hatósági állatorvos jöttét, hirtelen telefonálgatása eredményeképpen, mire kiért az állatorvos az autó eltűnt.


Később szóvá tettem ezt a rendőr járőrnek, hogy hagyott meglógni két bizonyítékot egy bűncselekmény helyszínéről, de csak a vállát vonogatta.
ABA szerint ez a telep csak ideiglenes, mert a kutyákat a másik helyen darazsak támadták meg…a Google térképén viszont elég jól látszik, hogy a telep már hosszú évek óta létezik, mert biztos nem tegnap fényképezték Berettyóújfalut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pirossal jelezve a szóban forgó terület - Forrás: google.com


A szomszéd telek tulajdonosa szerint a kutyák már több éve ott vannak, a telket 3-4 éve nem gondozzák és csak hébe-hóba jönnek ki a kutyákhoz, de naponta biztosan nem.
Kijött a helyszínre a forró nyom, meg egy hatósági állatorvos. Mondanom se kell, hogy mindenki ismert mindenkit, de legfőképpen mindenki ismerte András Balázst. Kiderült, hogy ő a helyi kiskirály, több állatvédőt, akik megpróbáltak fellépni ellene, megfenyegetett, a mi kocsinkat is végig követték a városban jól megtermett fiatalemberek.


Minket nem engedtek be a helyszínelők a terepre, így azt sem láttuk, hogy mit mutat meg nekik András Balázs és mit nem. Persze a jegyzőnek se híre, se hamva se volt. A BerettyóTV először szintén érdeklődő volt, majd egyszer csak közölték, hogy letiltották őket az ügyről és ők bizony nem foglalkoznak oknyomozó riportokkal, hívjuk az RTL-t vagy a TV2-t. Érdekes…

Kiderült, hogy ABA illegális gyepmesteri telepet üzemeltet, az ÁNTSZ engedélye és tudomása nélkül. Tehát Berettyóújfalu önkormányzatának egy illegális gyepivel volt érvényes szerződése, mert a különböző engedélyeket "elfelejtették" bekérni. Ez is érdekes.
Az összes hatósági személy magánemberként egyből azzal jött, hogy nem kell egyből kígyót-békát kiáltani, lehet, hogy nincs pénze ezeket az állatokat etetni. 4 autót számoltam össze, amelyek a telkén álltak, továbbá ő a K-9 Mentőkutya Sportegyesületének az elnöke és a helyi vadásztársaság neves és megbecsült tagja, nem kis terület az övé, vannak lovai (akiknek szintén nincs fedezékük és soványak, de róluk elfeledkezett az állatorvos, mert haza kellett mennie-lejárt a munkaideje…) és még sorolhatnám, hogy mi minden utal a jólétére. De ha mégis meg van szorulva és azért nem eteti őket, akkor meg kérjen segítséget.
ABA közben összevissza beszélt, minden mondatában ellent mondott saját magának, egyértelműen kifejezve azt a nyilvánvaló dolgot, hogy hazudik. Csak szerencsére rosszul.
Remélem ezt a hatóságok is észreveszik.


A másik telepre sem engedtek be minket a helyszínelők, de eléggé leszegett fejjel jöttek ki hozzánk, miután láttamoztak mindent, a nyomozást vezető hölgy azt is elárulta, hogy fogalma sincs, hogy mi ilyenkor a teendő…
Megmondom: jegyző kivonszolása a helyszínre, aki elrendelheti az azonnali kobzást.
Még egy érdekesség: amíg ők a vadászház körüli II. telepet vizslatták, ahonnan el lett tűntetve a két agár, addig mi kiszúrtuk, hogy a házban minimum 4 kölyök agár ugatott az ablakba tömörülve. Ez az alak régen agár-tenyésztő volt, de nekünk azt hazudta, hogy évek óta nem volt alom nála. A láncra vert kutyák 80%-a fajtatiszta volt, ez is érdekes. Csupa kaukázusi juhász, foxi, jagd terrier, moszkvai őrkutya, szánhúzó fajták, magyar agarak…
Nem kaptunk információt, hogy mennyi és milyen kutyák vannak a házban és a környékén láncra verve. Az állatorvos is csóválta a fejét, pénzbírságot helyezett kilátásba, ám szerinte ezek a kutyák nem szorulnak azonnali ellátásra, így nem rendelheti el a kobzást.
De nekünk megsúgta, hogy a legjobb lenne legközelebb platós kocsival menni és ellopni az összes ebet. Lehet ezzel arra célzott, hogy hivatalos úton nem megyünk a ABÁval sokra, de Hennit ismerve, ő addig megy, amíg igazság nem lesz szolgáltatva a szerencsétlen állatok számára.
Fura módon nem omlottam össze ezek láttán és csak később, a gépem előtt tudatosult bennem, hogy te jó ég, hol jártam és mit láttam. Ott a helyszínen csakis azzal foglalkoztam, hogy minél tökéletesebb képet tudjak majd visszaadni a látottakról és minden kutyát megfelelően ellássunk.

A helyszínen készült képek itt megtekinthetőek: Gy. képei, az én képeim.

Videó:

Hazaérve a Szent Ferenc önkéntesei a médiához fordultak:

28-án Nagy Henriett és Gaszt Gyula szerepeltek a fent látható lesoványodott agárral az RTL-klub Reggeli című műsorában. Vitték Grófot is, aki már régóta a fajtamentésnél van, hogy össze lehessen hasonlítani a két kutya állapotát és látszódjon, hogy mi lenne a normális. (12 perc 12 másodpercnél kezdődik az interjú)

Július 29-én a Magyar Nemzetben jelent meg cikk a témával kapcsolatban - Állattartót jelentettek fel. Továbbá a stop.hu online híroldalon Csontig lerágva - horror a kutyatelepen címmel.

Azóta az InfoRádióban és a Kossuth Rádióban is felszólaltak Henniék, persze a telep tulajdonosát nem tudták telefonvégre kapni egyik adásban se...

Majd 29-én, Magyarország két vezető kereskedelmi csatornájának az esti híradójában, a TV2 Tények-ben és az RTL-klub Híradó-ban készült riport az esetről.

TV2-Tények: Tetemek és csontsovány kutyák

 RTL-klub Híradó: Embertelenül tartják a kutyákat? (alul látható)

 

Ide most azt kéne írnom, hogy az ártatlanság vélelme mindenkire vonatkozik. De a képek nem hazudnak és nagy a baj Magyarországon, ha nem kerül megállapításra az, hogy András Balázs által fentiekben körülírt "kutyatartása" jogkövetkezmények nélkül marad. Ilyenkor forr az ember vére, mert tehetetlen, ugyanis meg kell várni a hatósági jegyzőkönyvet és a bírósági végzést az üggyel kapcsolatban. Csak az a probléma, hogy közben a kutyák eltűntek a telepről ki tudja hova...

További info: www.szentferenc.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://varacsk.blog.hu/api/trackback/id/tr673135845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sátán meg a Jocó 2011.09.27. 18:44:47

Borzalmas.

Legközelebb úgy hívjátok ki a szerveket, hogy Gárdista a tenyésztő, aki, mondjuk a másnapi avatásra készíti fel a kutyákat.

Garantálom, hogy a fél készenléti állomány kinn lesz, hisz manapság ilyesmire terem rögtön pénz, paripa, fegyver :(
süti beállítások módosítása