Skóciából kaptuk a következő képeket, melyhez egy kis kommentár is kapcsolódik az ottani állapotokról. Nem leszek rest és utánajárok, jövő héten ugyanis szokásos brancsunkkal ellátogatunk a Skót-felföldre és beesszük magunkat a rengetegbe :)

Íme a kommentár Denis módra:

Skóciában a helyzet

A rendszerváltás 20 éve megtörtént, így lett volna időnk felzárkózni minden téren, beleértve a környezettudatos életmódot is. A tények egy olyan kapitalista országban, mint Skócia azonban nem esnek annyira messze tőlünk, mint gondolnánk. Fejlettségük, előrehaladt környezettudatos gondolkodásuk, irigylésre méltó is lehetne…

Maguk a városok tiszták, a falvak csodálatosak, a farmok rendbe van téve, nincs nagyon parlagon hagyott terület sem. Viszont ahol van, ott szemét és műanyag mindenhol, akar 2nm-en is… Mindenki úgy gondolja, hogy ami nem az enyém, azért nem büntethetnek meg. Hát ez a kényelmes kapitalizmus, csak addig törjük magunkat, ameddig a jog kötelez minket, sokszor még addig se.
Szóval a farmok rendezettek és parkosítanak mindent, amit csak érnek. A folyók ihatóak es tiszták, de csak a Highland-en ellenőrzik őket.
Ami azért kiderült pár hónapos itt tartózkodásom alatt az az, hogy azért van a szőnyeg alatt egy kis pitty-putty…
Skócia (vagy akár Anglia) is a multik országa. Közel 70 millió ember lakja, ami alatt azt kell érteni, hogy ennyi ember megy naponta Tescoba, Asdaba, Lidlbe és még sorolhatnám. Itt is a műanyag az úr, napi 2kg/fő átlagban, az annyi mint 140 M kilo per nap… hoppá, ehhez képest, alig látni kukát, vagy szelektív hulladékgyűjtőt, sok minden megy a kommunális szemétbe.
A kivételek egyek és ugyanazok, mint otthon. Kell egy csipetnyi utánajárás, lelkiismeret és persze iskolázottság. Akkor van tudatosság. De a melós itt is csak melós. Amúgy lehet rendelni otthonra szelektív gyűjtőket már a neten is, bár ezeknek elég borsos az ára.
Végeredmény: Építik a szemétlerakókat, abból a pénzből, amit megelőzésre kéne fordítani, de amíg a multi az úr és szépen tejel, az állam becsukja a szemet és építi a szemétégetőket, meg a lerakókat. Olcsó és marad is.

 

 

 

 

 

 

 

Érdekesség, hogy3 különféle szelektív üveggyűjtőt látunk (fehér, zöld és barna üvegre), ami itthon maximum a fehér és a színes üvegre korlátozódik. Sajnos hazánkban csak a fehér üveget hasznosítják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végre egy konténer amin van információ! Láthatjuk rajta, hogy a cég skót, illetve hogy ha randalírozni akarunk, azt rögzíti az Orwell rémálmaiban megjelenő, ma már azonban hétköznapos CCTV. Ruhagyűjtő konténer itthon is van, az egyik cég ellen most van bojkott! :)


A bejegyzés trackback címe:

https://varacsk.blog.hu/api/trackback/id/tr172076294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása