Március 22-én, kedden lesz a víz világnapja. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk néhány víztesztet, amely azt hivatott megkérdőjelezni, hogy vajon tényleg jobb- e, finomabb-e, egészségesebb-e az ásványvíz, mint a csapvíz, vagy csak a szokásos marketingfogás áldozatai vagyunk?

(kép: Pavel Kuczynski)

A legelső teszt a Szekszárdi Szüreti Napokon a Szekszárdi Klímakör, a Zöldtárs Alapítvány és a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. jóvoltából került megrendezésre. Csapvizet és ásványvizet kóstoltattak egy 9 tagú zsűrivel, amiben előre felkért és önkéntes vállalkozók foglaltak helyet.

(Módos Ernő borász, Horváth István a város polgármestere, Pék Györgyi, az Ifjúsági Unió Szekszárd Egyesület elnöke, Zsebők Lajos a Magyar Vízközmű Szövetség képviselője, Szepesi László a Kossuth rádió tudósítója és 4 további önkéntes kóstoló a nézők soraiból)

10 vízmintát kóstoltak, melyből 5 palackozott ásványvíz, 5 pedig csapvíz volt, a vízminták titkosításáról egy szekszárdi ügyvédi iroda gondoskodott. A zsűri tisztaság, íz és illat alapján pontozta a vizeket, továbbá megtippelték, hogy az adott vízminta csapvíz e vagy ásványvíz.

Az első két helyezett holtversenyben - a maximálisan adható 135 pontból - 120 ponttal a bátaszéki és a tolnai csapvizek lett. Részletes értékelő táblázat az eredeti cikkben megtalálható.

A harmadik és a negyedik helyezett szintén holtversenyben 118 ponttal a Radenska és az Evian ásványvizek lett. 

Az ajánlott napi bevitel 2-3 liter víz/fő, ami évenkénti 1000 literre jön ki. Nem mindegy tehát, hogy mennyiért vesszük meg literjét, amikor a bátaszéki és a tolnai csapvíz 1000 literenkénti (1m³) alig 300 forintos árához képest 1000 liter Radenska ásványviz 124.000 forint, illetve 1000 liter Evian ásványviz 286.000 forint.

Forrás: http://zoldtars.hu/hir/vizet_ittak_bort_predikaltak

A második teszt a tudatos vásárlók egyesületének köszönhető és mivel több oldalon keresztül folyik az elemzés, nem kívánom ide másolni, csupán a lényeget: Öt magyarországi vízszolgáltatótól öt településen vettek vizet zöld óvodákban. A minták kémiai, mikrobiológiai vízminőségét vizsgálták és vetették össze a jogszabályban előírtakkal. (jogszabály: http://www.drv.hu/drv/drv_files/File/jogszabalyok/201_2001%20korm.rend.pdf)

A teljes teszt itt olvasható: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-csapviz

A TVE nem vetette össze közvetlenül a csapvizet és az ásványvizet, hanem külön-külön elemezte ki azokat, ám az ásványvizes teszt jobbára arról szól, hogy vajon többet tud-e a palackozott ásványvíz, mint a csapvíz.

A teljes cikk : http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-asvanyviz

Az eredmény nem okoz meglepetést, nem tud többet. Csak drágább. Sokkal. És akkor még nem beszéltünk a PET-palackról, amiben árulják. A palack, mely kőolajból készül, melynek kinyerése megannyi környezeti katasztrófával jár, a háborúkat nem is említve. A palack, melyet aztán kidobunk a szemétbe, mert nem visszaváltható. A palack, mely nem csak közvetve okoz környezeti katasztrófát, hanem ő maga is, amikor 1000 év alatt bomlik le. És több tonnányi utazik belőle a Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget formájában, ami akkora, mint Magyarország területe tizenötször…

http://storyofstuff.org/bottledwater/   - ez a videó mindent elmond a palackozott vízről

Tehát semmi, de semmi értelme ásványvizet inni csapvíz helyett. Ha meg buborékos vízre vágyunk, a szikvíz a megoldás! Ha van otthon szódás szifonunk csak patront kell bele venni, ami visszaváltható is ráadásul, tehát nem terheljük vele annyira a környezetet se. Rendelni is lehet szikvizet, ami szintén visszaváltós rendszerben működik. Pénzt is spórolunk és a környezetünket se károsítjuk tovább felesleges PET-palackokkal.


A bejegyzés trackback címe:

https://varacsk.blog.hu/api/trackback/id/tr42759016

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: HA FOLYÓVÍZ VOLNÉK | MÁRCIUS 22. | A VÍZ NAPJA 2011.03.22. 10:56:27

VIGYÉL ÁT, RÉVÉSZEMHa folyóvíz volnék, bánatot nem tudnék,Hegyek, völgyek között zengedezve járnék.Ahol kitérülnék, virágot növelnék,Hegyek völgyek között, virágot növelnék.Leányok leszednék, bokrétába kötnék,Az ő édesiknek kalapjára tűznék.(illus...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cC 2011.03.21. 19:59:30

@juliusbond: nem hiszem, hogy a legolcsóbb ásványvíz kevesebb, mint 25 Ft per liter! Amikor 94 forint 10 darab patron! Az akárhogy is számolom, de 10 forint per szódásszifon (a mienk 1,5 literes). Szóval nem vagyok nagy matekos, de nekem nem 25 forint egy liter szóda.
És benzinre se kell költenem, amikor elfurikázok a tesco/cora/stb áruházakba olcsó ásványvízért. És most még a szemétdíjra nem térnék ki, amit azért fizetsz, hogy a pet-palackokat elvigyék a szemétszállítók.

Cs 2011.03.21. 20:05:57

@Mystes: Az old school szemlélet és az ásványvízgyártók szerint alacsony ásványi anyagtartalmú víz alkalmatlan az élet fenntartására. A házi víztisztító bizniszben és az alacsony ásványi tartalmú palackozott bizniszben utazók szerin meg ez a jó.

Igyál csapvizet, max használj aktívszén szűrűt. az jó dolog csak azt veszi ki a vízből ami nem odavaló. Ahogy már írták a vízműből kilépő víz marha jó minőségű és ízű a kilépés pillanatáig még klór sincs benne (klór nem jó, de nincs más, hogy minél kevesebb legyen UV-vel fertőtlenítenek a vízműn belül, meg ott is van aktívszén szűrű stb)

norbi2k 2011.03.21. 20:09:18

@tcom: csak annyira mint bármi más...

MaCS_70 2011.03.21. 20:11:07

@mrgumby1:

Ez a hormonhiszti konkrétan hülyeség.
Nagyon jó ismerőseim éppen a vízminőség vizsgálatával foglalkoznak, és nem isznak palackozott vizet, nem használnak házi víztisztítót -- és arra vannak a legjobban kialadva, ha valaki a hormonmaradványokkal jön elő. Szerintük nincs értékelhető hormontartalma a budapesti víznek, az egyes setétzöldek találmánya.

Üdv: MaCS

MaCS_70 2011.03.21. 20:15:22

Ja, és a legnagyobb hülyeség a valamiért roppant "trendi" csendes palackozott víz.
Azt ugyanis stabilizálni, algavédeni kell, ami bizony bevitt vegyszereket jelent.

Üdv: MaCS

micu · http://www.ingyentv.hu 2011.03.21. 22:40:17

Hiába csinálsz szódát, ha a csapvíznek mellékíze van. Igyál sört !

2011.03.21. 22:40:26

De jó azoknak akik érzik a klórszagot meg kukackákat vizionálnak a vezetékbe :) Aztán jön a sok immungyenge allergiás elsőszélelfújja gyerek, mert töltögetik neki az Eviant... Nevetséges.

Zsuzska7 2011.03.21. 22:40:36

antalvali.com/vizes-cikkek/vajon-az-asvanyviz-megoldas.html

Tessék innen idézek:"Amiből többet is ihatnánk, annak ásványi anyag tartalma nem haladhatja meg a 600 mg/litert. Ez a fajta viszont ritka mint a fehér holló, és semmi garancia nincs rá, hogy valóban megbízható forrásból származik."

Hozzátenném,hogy ők felvették velünk a kapcsolatot,mert érdekli őket a vizünk pont azért mert alacsony benne az ásványi anyag tartalom,és semmivel sincs kezelve!

Kedves Cs!
ha úgy véled, hogy a 216 lópikula,akkor iszogassad csak nyugodtan a kedvenc magas ásványi anyag tartalmú vizecskédet,bizonyára neked van igazad és nem a tudományos vizsgálatoknak! Ha egy kicsit is utána olvasnál a témának,akkor nem írnál ilyen marhaságokat. Talán mi egy kicsit jobban benne vagyunk a témában. Nem ok nélkül kaptuk a kiváló minősítést!

jet set!

A vizünk minősége miatt használhatjuk az alacsony ásványi anyag jelzőt.

Azért nem jó a magas ásványi anyag tartalmú víz,mert ezek szervetlen ásványi anyagokat tartalmaznak, a szervezetnek pedig szerves ásványi anyagra van szüksége nagyobb mennyiségben. Így a szervetlen ásványi anyagtól érszűkületet és vesebetegségeket lehet kapni!

Nézzétek meg a baby víznek mekkora az ásványi anyag tartalma!

Joaquin 2011.03.21. 22:40:45

Tőlünk vették volna a csapvizet egyből tudnák melyik az :-/

Yeah You 2011.03.21. 22:41:41

Akkor ahhoz mit szól a cikkíró, hogy a csapvíz - 'újrafelhasznált' szennyvízként - teli van fogamzásgátló-maradékkal???
Az antibébi-tablettában lévő ösztrogén-progeszteron u.is a vizelettel ürül, ám egyelőre semmilyen eljárással nem sikerült kivonni a vízből, ill. semlegesíteni.
A nőihormon-adag az erre kicsit is érzékenyebb kislányoknál rendellenesen korai nemi érést, a kisfiúknál és férfiaknál elnőiesedést (idő előtti kopaszodás, mell növekedése, magasabb hang,spermium minőségromlása, etc.)okoz. Ez utóbbi 'tünetcsoport' már mind fizikálisan, mind szociális viselkedésben észrevehető.
A nőknél pedig, mondanom sem kell, csökken a fogamzóképesség. Érzékenyebbeknél, ne adj isten, meddőség is kialakulhat.

Mindez úgy történik, hogy fogalmad sincs róla, mi állhat a változás mögött. Mert nem kérted, semmi közöd a tablettához, mégis ott van!
Szépen benyeled a csapvizet, és ha akarod, ha nem, szép kis hormondózist kapsz.
Ez persze a vizek élővilágára is hatással van- nem szaporodnak, lassan kipusztulnak a halak, madarak azokon környékeken, ahol a szennyvizet a folyókba-tavakba engedik.

A pet-palackokat /és a papírt, fémet, üveget is/ lelkiismeretesen viszem a szelektív-szigetekre, ami tudom, nem u.az, mintha alapból nem is gyártották volna le azt a nyomorék palackot, de ennyit hadd engedjek meg már magamnak.

tcom 2011.03.21. 22:41:47

@norbi2k:

De a csapvizet nem palackozzák, nem utaztatják, nem reklámozzák...

Hanem megkapjuk literjét pár forintért.

Bepes Elek 2011.03.21. 22:41:52

@dukeekud: Ekkora hülyeséget ritkán lehet olvasni.

Zöld.Hullám 2011.03.21. 22:42:08

@MaCS_70: A vízművek néhány szerves vegyület és szerves-index (pl. aox) kivételével nem méri rendszeresen az összetett szerves vegyületeket, így nem méri sem a hormonokat sem növényvédő szereket, legfeljebb csak ritkán és szúrópróba-szerűen. Angliában és Németo-ban azonban történtek erre kutatások és a folyóvizekben jelentős hormon (fogamzásgátló-készítmények), DDT (rákkeltő rég nem használt növényirtószer), kokain (!) maradványok is voltak egyebek mellett, bár ez utóbbira nincs egészségügyi határérték :)). Miért fontos ez?
Az eléggé csúsztató és több dolgot is összemosó poszt miatt.
Magyarországon az ivóvíz többnyire három helyről jöhet. 1. Folyóvíz (Duna, Tisza, stb., 2. karsztvízből vagy felszínközeli rétegvízből (karsztkút vagy forrás formájában), 3. mély, védett rétegvízből (több száz vagy ezer m mélyről). Ennyi. Felületesen lehet úgy kezelni mint csapvíz és "ásványvíz" de:
A csapvíz is jöhet mély védett rétegvízből (3.) és ekkor minősége, ásványanyag tartalma ugyanolyan mint a palackos ásványvízé, de a palackos ásványvíz is származhat forrásból (2.) vagy akár folyóvízből (1.).
A folyóvíz eredetű vizekből mindent kitisztítanak, kivéve az összetett és bonyolult szerves vegyületeket (pl. növényvédőszerek, hormonok) de ezeket nem is igazán ellenőrzik hogy volt-e benne eredetileg. A karszt és sekély rétegvizekkel (forrásokkal) (2.) az a probléma, hogy mindaddig teljesen tiszták míg az utánpótlódási területen nem történik valami szennyeződés mert akkor vége (lásd néhány éve Miskolc teljes csapvízelllátását le kellett állítani hetekre, szikkasztó-szart mosott bele az esővíz). A "legtisztábbabbak" többnyire a védett mély rétegvizek, mert ezek többnyire a több ezer évvel ezelőtti szennyezettségi állapotokat tükrözik minden szempontból. De hogy ne legyen ilyen egyszerű, a védett mély réteg vizek is lehetnek egészségtelenek a Békés-megyében lévő csapvíz (mély védett rétegből származik) pl. jelentősen arzénos (geológiai okból).
Nincs tehát általános igazság, de általában a mély rétegvizek (szándékosan nem ásványvizet írok!) tisztábbak, más kérdés, hogy ez megéri-e ár/érték arányban.

Zöld.Hullám 2011.03.21. 22:42:18

Ásványi anyagok (egyszerű ionok) a vízből nem vehetők fel?:)) Ez vmi vicc?? Akkor az izotóniás italok is marketingfogások? Akkor milyen formában vehetők fel ha nem vizes oldatban? A vérbe milyen formában kerülnek, szilárd (pl. csirkecsont formájában)? A gyomorban mivé alakul a szilárd tápanyag? Hellóóóó....

magyar-thaicsirke 2011.03.21. 22:42:26

latte.hu/articles/eletmod/asvanyviz-vagy-csapviz

lényeg, hogy váltogasd az ásványvizeket, ha magas az á.anyag - tartalma de jobban jársz, ha alacsonyabb á.anyag- tartalmút választod.

ladislaus 2011.03.21. 22:42:36

@balazsman: gleccservíz.

amúgy persze hogy van különbség. bár vicces hogy vmi djnyertes kék aranycimkés izét adnak 89ért aztán ugyanaz a lelőhelye mint a CBA-snak ami 49ft. :)

Yeah You 2011.03.21. 22:43:21

@MaCS_70: Nekem is 'nagyon jó ismerőseim', konkrétan 3 bme-n végzett környezetmérnök és egy biomérnök szerint nem kéne erőltetni a bp-i csapvizet, annak visszamaradt hormontartalma miatt.
Persze mostanában egyaránt nagyon megy a Fővárosi Vízművek és az ásványvizek marketingje is, de számomra nem ez mérvadó, hanem a tények, adatok. Ami szeint Pesten jobban jársz, ha palackozol. Persze ebből sem mindegy, melyiket veszed- és nem a drágább a jobb!
Vidéken, a szüleimnél karsztvíz van- na ott nekem se jut eszembe máshonnan inni, tökéletes a csapvíz.
Viszont vannak rokonaim Vas-megyében, ahol a víz olyan klór-, és poshadt szagú egyben, hogy vhogy az embernek gusztusa nincs hozzá...ráadásul a falu határában folyik a Marcal, ami az iszapömlés után még fél évvel is vöröses-szürkés, élővilág 0, hadd ne soroljam. Na én azon a környéken tutibiztos, hogy nem innék mostanában a csapból.
Vagy Békés-megyében, ahol az eu már felszólította az önkormányzatokat, h rendezzék a víz-kérdést, annak arzántartalma miatt? Persze nem történt semmi- amikor a hírek arról szóltak, h lajtoskocsik járják Szabadkígyóst és Újkígyóst, rákérdeztem barátaimnál, akik ott laktak- lajtoskocsinak hírét sem hallották, se előtte, se utána.
Erről ennyit.

dukeekud 2011.03.21. 22:43:24

@Mystes:
Mert a szervezet csak szerves vegyuletek formajaban tudja felvenni ezeket az anyagokat. Novenyi, allati feherjek, es mindenfele bonyolult osszetetelu savak formajaban, vizben oldva szinte semmit.
Ha valaki egy pohar vizbe beletesz egy vasszoget, utanna hiaba issza meg a rozsdas vizet, az nem fog segiteni a vashianyan.

ave 2011.03.21. 22:43:35

Izlelesre mas a Bp-i csapviz, mint a palackos.
Ennyi a tortenet.
/En azert siman megiszom a csapvizet is./

Gyorben meg foleg, ott jobb a csapviz ize valamiert. :)

BKV reszelő 2011.03.21. 22:43:51

@mrgumby1: "a csapvíz ugye újratisztított szennyvíz, ahol ugyan szinte tökéletesen "kitisztítják" a vizet, de pl. a hormon tartalmát nem tudják."

Jó nagy ökör lehetsz. Hála az istennek, hogy a környezetvédelem kivetett magából. Ebben az országban jellemzően talajvizet "vételeznek" és azt engedig a közműbe. Csak súgok, ha már ilyen tájékozott vagy.

Asidotus 2011.03.21. 22:43:56

Sört kell inni.
Az üveget visszaváltják.

penelope garcia 2011.03.21. 22:44:16

Fogalmam sincs, melyik mennyire egészséges, de az ásványvíznek van egy komoly előnye:
nem büdös.
Ellentétben a csapvízzel, aminek átható klór-szagától felfordul az ember gyomra. (Különösen mensi előtt/alatt annyira érzékeny vagyok rá, hogy a wc-ből nem aaaa... beletett szagok miatt menekülök ki, hanem mert a lezúduló víz bűzét nem bírom.)
Még szerencse, hogy a meleg vizet nem tolják tele annyira klórral, mint a hideget, különben egy hétig nem mosakodnék. Vagy csak orrcsipesszel. :)

spandex enormity · http://www.youtube.com/watch?v=Ba9wqSqk9-0 2011.03.21. 22:44:25

ha nekem egyszer sok pénzem lesz, küldök egy hajót az északi sarkra, hozzanak onnan nekem egy jéghegyet, kurva mélyről, olyan kibaszott geci mélyről, hogy legalább ezer éve legyen befagyva az a kibaszott jéghegy. na, abból fogok én csak inni

soleange 2011.03.21. 22:44:46

Ha két évig iszunk palackozott ásványvizet, annyiba kerül mint a legkisebb fordított ozmózisos víztisztító. Egy év garanciával... Ezt még nem nyaltuk be, hordjuk a vizeket. A csapból meg jön a klór.

Ica a fekete cica 2011.03.21. 22:45:02

@cC: Merre lehet 99-ér 10es patront kapni? Én is szódázok, fene se akaja hazahurcolni azt a vizet ami a csapból is kijön, de árban kb ugyanott vagyok vele mint valami 45ft/2L áruházi bubisvizzel.

norbi2k 2011.03.21. 22:46:05

@tcom: oké, de én nem bírom meginni, rossz az ize, vizre meg szükségem van... én máshogy veszem ki a részem a környezetvédelemből, nem ezzel ;)

siófoki35 2011.03.21. 22:53:59

Vki tudja hogy Piliscsabán a csapvíz miből jön?

pancel 2011.03.21. 23:03:50

Odébb lököd a brekit a pocsolyában és nekitérdelsz a természetes forrásnak. :)

Na de tényleg:
Anno a palackozott vizet azért találták fel, hogy "A" és "B" pont közt mozogva (ahol nincs vízcsap) se dögöljön szomjan a paraszt.

Ezt jó vastagon bekenték marketinggel és felcsavarozták rá az emberi hülyeséget és máris kialakult a tudományos vízfogyasztók új fogyasztási szokása. :)

A kérdésre válaszolva, hogy miért jobb az alacsony ásványi anyag tartalom a vízben:

Az öreg szódás barátom azt mondta, hogy a vízben található ásványoktól csak vízköves leszel, nem egészséges.
Az ásványokat megenni kell, nem meginni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.03.21. 23:04:09

csapvizet iszom, de vízszűrő kancsóból, és kristályokkal energetizálom

cC 2011.03.21. 23:04:18

majd ha már nem lesz tiszta ivóvizünk, majd akkor mindenki megissza a büdös vizet. még mensi alatt is...

kicsit vicces ilyenekről vitázni, amikor van akinek EGYÁLTALÁN semmilyen vize sincs...se csapos, se palackos.

Mystes 2011.03.21. 23:06:28

Szóval azt mondják nekem a kedves hozzászólók, hogy azért nem jó a magas ásványianyag-tartalmú víz, mert nem szerves. (Nem vagyok kémikus, nem tudom mi a szerves vas és a szervetlen vas között a különbség.) De akkor kérdezném: amikor gyógyvízben fürdünk vagy abból iszunk, akkor miért vagyunk jobban? Miért gyógyulunk meg tőle, ha egyszer az ilyesmit "nem tudja felvenni" a szervezetünk? Szeretnék erre választ! Amíg ez nincs, én továbbra is a 'tartalmasabb' vizeket preferálom.

GL-581 g 2011.03.21. 23:06:43

A csapvíznek tömény klórszaga van, és ég tőle a gyomrom.

"A palack, melyet aztán kidobunk a szemétbe, mert nem visszaváltható. A palack, mely nem csak közvetve okoz környezeti katasztrófát, hanem ő maga is, amikor 1000 év alatt bomlik le."

Kidobod a szemétbe???!! :-o

Ezek szerint a posztoló nem hallott szelektív hulladékgyűjtésről és környezetkímélő életvitelről. (Ami nem egyenlő a trendi szólamokkal és a féltudatlan környezetvédősködéssel).

Szomorú ez...

nudlee 2011.03.21. 23:15:26

Ha kicsavarom a csavarót a csapon a lakásunkban (XIII. ker. felső emelet) 10-ből 5x barna víz távozik először. Nekem nincs gusztusom meginni öcsém, de ha te azt mondod, hogy még jobb is, mint az ásványvíz, akkor gyűjtögetek neked és hajrá!

cC 2011.03.21. 23:15:31

@Gliese 581 g: nem, ÉN nem dobom ki, mert meg sem veszem...de tudnod kell, hogy az a hulladék a legjobb, ami nincs is, mert szerinted mi lesz a szelektívbe pet-palackkal? idő, pénz, energia, víz, erőforrások ráfordításával granulátum, majd polártakaró, stb. Nem, nem leszek attól környezettudatos, ha a szelektívbe viszem a cuccot, megvonom a vállam és én "megtettem minden tőlem telhetőt a környezetért". Attól leszek az, ha átgondolom, hogy mit veszek meg, annak milyen csomagolása van, mennyit utazott hozzám, stb. és csapvizet iszom például meg szódát. És milyen statisztikát akarsz látni arról, hogy Magyarország lakosságának egyáltalán hány %-a ismeri a szelektív gyűjtést? És hány %-a használja is? És hány %-a gondolja azt, hogy ez nem elég, mert inkább meg se veszi a felesleges szemetet?
Kevés.
Ez a szomorú inkább, meg az, hogy egy ilyen dologba kötsz bele. De valójában te is csak trendi féltudatlan környezetvédő lehetsz, ha annyit nem tudsz, hogy egy kicsit állni hagyod a pohárban a vizet, már nem is lesz klórszagú.

cC 2011.03.21. 23:17:32

@nudlee: igen, erről is volt szó, olvass vissza, ez már a lakóközösség hibája, hogy nem csináltatja meg a vezetékeket...a vízszolgáltató a víz házba lépéséig garantálja minőséget. De ezt feljebb jól kivesézték nálam sokkal okosabb emberek is, szóval görgess.

Mystes 2011.03.21. 23:21:40

Elhangzott, hogy a nagyüzemben tenyésztett állatokat hormonnal etetik. Tudja-e valaki, hogy a tengeri akvakultúrában nevelt halaknál mi a helyzet?

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.03.21. 23:24:53

Hihetetlen, hogy még ti is beszopjátok, a napi 2-3 liter vízszükségletet. Régóta ismert, hogy hamis városi legenda.

www.snopes.com/medical/myths/8glasses.asp

kultúrpesszimista 2011.03.22. 00:12:22

@Pszt!:

Dögölj meg. Legyél egyszer allergiás életedben (eljöhet még, nyugi), majd akkor lekvározz!

2011.03.22. 00:16:09

Debrecenben olyan a csapvíz íze, mintha egy alpakka kanalat szopogatnék. (fiatalabbaknak: az alpakka azonkívül, hogy egy állat, még egy fémötvözet neve is, amiből régebben valamiért előszeretettel gyártottak evőeszközöket). Még a tea is rossz belőle, és büdös, fémes szaga is van. Valószínűleg a vezeték a ludas, mert ha engedem 4-5 percig, akkor valamivel jobb. Tehát ásványvíz.

2011.03.22. 00:43:46

@kultúrpesszimista: A mostanában élelmiszerként árult dolgok jó csomó összetevője valamilyen vegyszer, amiről megállapították, hogy ha csak keveset eszel belőle, nem halsz meg tőle. Azonnal. Viszont senkit nem érdekel, hogy ugyanaz az anyag esetleg több kajában is benne van, és egymás után fogyasztva már felhalmozódhat annyi, hogy okozzon is valamit. Azt meg senki se tudja, hogy a szervezetben a sok-sok féle vegyszer milyen reakcióba lép egymással. Régen ilyen gondok nem voltak. Nem is volt ennyi allergiás mint mostanság.

Öreg Sam 2011.03.22. 01:00:32

@kermi:
Emlékeim szerint az alpaka(1k) a kecskefazonú jószág,az alpakka (2k) meg az ötvözet.Javits ki,ha tévednék :)

Kazimír 2011.03.22. 13:17:19

Felénk, ha jól tudom valamilyen rétegvízből nyerik a csapvizet (ivóvíznek nem nevezném). A nitrát és vastartalmát sajnos házilag nem tudom mérni, vagy inkább szerencsére, mert akkor még fogat sem mosnék vele. A klór és csatornaszag így is elég sok toleranciát kíván. Ha hagyom állni - valóban, és micsoda öröm - már csak ez utóbbit érzem.
A poszt írója igyon belőle sokat, és váljék egészségére!

Valamelyik hozzászólásra:
A tisztított szennyvizet nem táplálják vissza az ivóvízhálózatba, hanem egy közeli vízfolyásba szokták engedni. Tudom.

sdani 2011.03.22. 13:17:24

@wmiki: Na, ez engem érdekel. Milyen kristályok? Bele kell tenni a őket a vízbe? Honnan tudod, hogy a kristályok átenerizálták a vizet? Milyen jel utal erre?

Az ember természetesen izgul az egészsége miatt, belátom annak fontosságát, hogy olyan életet éljünk, ami elégedettséggel tölt el. Ha valaki attól retteg, hogy tamponból a hormon majd csöcsöt növeszt neki, akkor igyon palackozott vizet. (Egyébként ki látott olyan mérési eredményt, hogy a csapvízban ennyi, az ásványvízban meg annyi ilyen és ilyen hormon van?) Én egy-két kivételtől eltekintve nem nagyon találkoztam olyan hellyel Magyarországon, ahol ihatatlan lett volna a víz.

A világ szerencsésebbik felén a csapvíz ivása nem számít ciki, proli dolognak, étteremben nem kell sokszorosan túlárazott ásványvizet inni, hanem simán kéhetsz tap water-t, nem fognak csóró suttyónak nézni, és ugyancsak ingyen kérés nélkül újratöltik.

Ez az ásványvíz hiszti egyértelműen marketing bullshit. Ezt erősítette az, hogy a legtöbb szikvizes tönkrement, és a bolti szifonok elég szarul működnek arról nem is beszélve, hogy az aluminium palackban tárolni a savas vizet nem teljesen egészséges (régebben legalábbis alu szifonok voltak). A buborékos vízre így az igényt a parasztok kénytelenek PET palackból fedezni.

MSimon 2011.03.22. 13:17:34

Posztoló hol szerzi be Budapesten a bátaszéki és a tolnai csapvizet?

PITTA 2011.03.22. 13:17:39

Mi a 18. kerületben lakunk, borzalmas klór íze volt a víznek. Vettem egy csapra köthető víztisztítót ami kb akkora mint egy 2 literes üdítős üveg. Azóta nem veszünk ásványvizet. 12-14e forint + fél évente 3000 forint a szűrő. Több lépcsős a szűrője: 10 mikronos + aktív szén + KDF. Én ezt ajánlom mindenkinek. Még 1 jó dolog van ebben, hogy nem kell kazalszámra hordani a PET palackokat a szelektívbe...

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2011.03.22. 13:17:57

Bírom ezt a csapvízmarketinget. Egy aprócska kis gond van vele: sok helyen undorító íze van a csapvíznek. Régen nem volt más, azt kellett inni. Ma viszont van más, ezért nem is issza, akinek nem muszáj. Lehet ez ellen siránkozni, de engem speciel felbőszít, ha hülyének néznek, és elmagyarázzák, hogy nem is rossz a csapvíz. Ja, akkor én kérek elnézést. Biztos rosszul érzem.

Esetleg legyen iható a csapvíz, első körben. Utána lehet marketingelni. Ahol iható, én is azt iszom.

para_noir 2011.03.22. 13:18:06

Mind hülyék vagytok, nagyfaterom mondta meg a frankót, mert ő csak tejet, bort és pálinkát ivott, mert a víz mérgező! El is karistolt 89 évig. Leszarom az ásványvizet!

2011.03.22. 13:18:15

Nálam jó a csapvíz, persze nem frissen hanem kitöltöm és hagyom állni félórát, akkor elmegy a klóríze, ami amúgy van. Régebben ittam ásványvizet, de már lusta vagyok annyit cipelni, víz-víz. És tényleg olcsóbb a csapból...

min 2011.03.22. 13:18:20

Annyi olcsóbb-drágább de működő házi víztisztító megoldás létezik pedig. Ha a drágábbat veszi meg az ember ami az átfolyó vizet tisztítja az is megtérül egy év alatt. Szerencsére a családban leszokott mindenki erről az ásványvizes baromságról. Nem a sivatagban élünk...

Egyéves Önkéntes 2011.03.22. 13:18:37

@cC: persze lehet, csak annyiba kerül, mintha vennél palackozott ásványvizet
célszerű tehát magadnak csinálni
@wmiki: és gondolom teliholdkor engeded teli a kancsót

Idet 2011.03.22. 13:18:42

Hát, nem tudom. Egy pár hónappal ezelőtt felkeresett egy víztisztítókkal kereskedő ügynök.
Megkérdezte, hogy akarom-e látni, mit tartalmaz a víz, ami a csapból folyik. Előszedett egy elektromos szerkentyűt, és megkért, hogy egy 2 decis poharat töltsek meg vízzel. Ezután vártunk kb. 10 percet, a pohár alján pedig felgyűlt olyan 3 ujjnyi zöldesfekete trutymó, némi barnás beütéssel. Sajátosan nézett ki...
A XI. ker.-ben lakom, azt tudtam, hogy a víz nagyon meszes és kemény, a ruhák rendre elszürkülnek mosás után, de ez a trutyi, ez megrázó volt. Mi már régen csak ásványvizet iszunk, remélhelőleg nagyon nem vernek át vele.

Macskond 2011.03.22. 13:18:48

Tőlem úgy tesztelik ahogy akarják, mert én is úgy tesztelem. Ha az a viz ami nálunk Pesten illetve Kecskeméten a csapból folyik szinte ihatatlan izhatású, akkor ásványvizet fogok inni, és ennek ellenkezőjéről senki nem fog tudni meggyőzni, mert ez az én számban dől el. (amúgy a 80as évek közepéig iható volt a kecskeméti viz ) Aztán azt a szintén személyes tapasztalatot sem tudják kivülről megcáfolni, hogy a cégnél hozzák a ballonos CW vizet. Ez 1 hét után is jó minőségben jön az adagolóból, akár simán, akár buborékkal. Néha elfelejtenek rendelni, és azért hogy legyen buborékos viz feltöltöm csapvizzel a balont. Nahát ez délutánra már _savanyú_ ízú lesz! Igy lassan erről is leszokunk, mert ebben a formában is sikerül leszoktatni a csapvíz ivásáról. Kivétel nélkül mindenki azonnal észreveszi a különbséget, még ha nem is tudja hogy én "aljaskodtam" az utántöltéssel.
Szóval majd csinálják meg ezt a tesztet jófajta psti vizekkel, és után döntsük el hogy hülye-e aki nem csapvizet iszik.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.03.22. 13:18:53

Amint bátaszéki, vagy tolnai víz fog folyni a budapesti csapunkból, nem is veszek több árványvizet.

Idet 2011.03.22. 13:19:02

@Öreg Sam: Teljesen igazad van a helyesírás tekintetében, de az alpaka inkább teve- mint kecskeféle. Az ötvözetet még kínaezüstnek is hívják, tényleg rémes íze van.

Cs 2011.03.22. 13:19:07

Kedves Zsuzska!

Tudományos vizsgálat ebben a kérdésben olyan, hogy ki mit szeretne vele bizonyítani, ahogy már írtam korábban is, valamint ha elkerülte volna a figyelmedet én is írtam a a nagy ásványi anyag tartalmú vizek mérsékelt fogyasztásáról. Igaz nem neked írtam, de az azt követő postomból kiderülhet, hogy mit propagálok. Az arany középutat! Se nem az utóbbi 20 évben elterjedő ásványvíz ívási trendet, se az ennél is fiatalabb, alacsony vagy extrémen alacsony ásványi anyag tartalmú vizeket. Élettani hatási, ha egyáltalán vannak az alacsonynak majd idővel kiderülnek, de nekem ez az egész vízes mizéria inkább tűnik egy műbalhénak, hogy hogyan adjuk el esetének.

Mystes 2011.03.22. 13:19:13

Azt mondják/tok, hogy "váltogassuk az ásványvizeket". Minek váltogassuk, ha úgyse szívódik fel? Én itt ellentmondást érzek. Mit számít, hogy mi van a csapvízben!? Úgyse szívódik fel! Én itt is ellentmondást érzek. De, úgy látszik, egyedül maradtam...

napipoca 2011.03.22. 13:19:18

"Ti is benyaltátok az ásványvizes reklámokat?" NEM :)

Doktor Kotász 2011.03.22. 13:19:45

@mrgumby1: "a csapvíz ugye újratisztított szennyvíz,"

Marhaság. A szennyvíztisztítóban azért tusztítják meg a vizet, hogy tisztát öntsenek a folyókba, és ne mosószeres szart. Az ásványvízeket meg beletöltik egy palackba, van bennük három darab baktérium, de amíg megiszod, hetek telnek el, és addig elszaporodnak. A csapvízben meg nem, az sokkal sterilebb.

A csapvízet kutakból hozzák felszínre onnan, ahol a talaj sóderrétegei megszűrik. Hazánkban akárhova fúr le az ember, vizet fog találni. Más országokban, ahol szegényesek a jóminőségű vízkészletek, van értelme az ásványvíznek. EZért aki ásványvizet vesz, az szimplán hülye.

Ugyanakkora átbaszás, mint a vitaminnal dúsított macskatáp. Egy ragadozó, mint a macska, aki csak húst eszik, kénytelen előállítani a szükséges vitaminokat a saját szervezetében. Evolúciós szempontból ezért megmaradtak azok a génjei, amik erre képessé teszik. Az ember, mivel növényekkel is táplálkozik megél enélkül a képességek nélkül is, így nem szelektálódtak ki azok, akik nem termelnek maguknak vitamint. A macskáknál viszont elpusztultak. Ezért egyik macskának sincs szüksége vitaminbevitelre.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.03.22. 13:19:49

Volt módomban látni, miféle víz úszkál a régi, friss, iható Ontario-tó helyén (hú, de hülye mondat volt!), és láttam, miféle habzó, zöldes-barnás izé jön a Niagara felől a tóba. Az itteni lakosok azt vallják, hogy ha bemész kicsit fürdőzni, utána nem elég csak lefürödni - komolyan fertőtleníteni kell magad. Ehhez képest a Duna friss és illatos...

Egyszóval. Ferencvárosban laktam, míg el nem evett onnan (a cigányhorda) a fene, és mivel tisztában voltam vele, hogy a Dunába 50 százalékban egyszerű, színes és szagos, tisztítatlan szennyvíz folyik bele (gyengébbeknek: szar és húgy, ahogy otthon látod a vécédben), azt adják nekem vissza "ivóvíz" felkiáltással a csaprendszerembe (persze, tisztítva - én meg mindent elhiszek), maradtam a palackos változatnál.

Ez egyébként olyan ősi vita, hogy már barlangrajzot is találtak róla Csillebércen egy föld alatti üregben. Mindkét félnek igaza is van, meg nem is. De szerencsére időnként meg lehet vele tölteni egy blogbejegyzést (én is fontolgattam anno).

agymosott.blog.hu

Alternatív 2011.03.22. 13:19:53

Ásványvíznek azt lehet nevezni, aminek literenként legalább 1g ásványi anyag tartalma van. Gyógyvíznek azt nevezik, ami literenként legalább 20g-ot tartalmaz.

Szinte az össze palackosvíz-árusító csal, amikor ásványvíznek nevezi a termékét.

Joooe 2011.03.22. 13:19:59

Vicces, hogy az összes ilyen felmérés látványosan figyelmen kívül hagyja az egésznek a lényegét, a csapvíz szennyezettségét.
Sok helyen olyan folyókból nyerik a vizet amibe már jópár város szennyvize beleömlött, rengeteg gyógyszer, vegyszerek, stb, nehéz elhinni, hogy ezeket teljesen tökéletesen kiszűrik.
Máshol arzénos a víz, amire az eü határérték úgy van megállapítva hogy azért sehol ne kelljen elzárni a vízcsapot.
Vagy egyéb okoból gusztustalan lehet az íze, lásd pl szegedi csapvíz.
A hivatkozott (jól látom, vízművek által szervezett?) teszten amin ízre csapvizek nyertek elég fura hogy a kóstoló szagértőknek nem tűnt fel a klór...
Vagy lehet van 2 olyan település ahol tényleg jó a víz íze, de ezt a tesztet mindenki el tudja otthon is végezni.

A víznek számít a tisztasága meg az íze, az ásványi anyag tartalom -kis túlzással- a kutyát nem érdekli, mégis arra helyezik a hangsúlyt a tesztekben.

Nem vagyok én sem a pocsékolás és a környezetszennyezés híve, de azért szólnak érvek az ásványvizek mellett is.

Funi 2011.03.22. 13:20:03

Nem olvastam el az osszes kommentet, szoval bocs, ha mar irta valaki ezeket. Szoval:
Magyarorszag eleg jol all vizzel, igy a csapok tobbsegebol gyakorlatilag asvanyviz folyik. Az ize tobbnyire azert vacak, mert oregek a vizvezetekek es egyreszt annak a szennyezeseit, masreszt a tisztito anyagokat (stb.?) erezzuk.
A PET palackoknal van meg egy negativum, megpedig az, hogy olvadoznak ki belole (igen, bele a benne tarolt folyadekba) bizonyos mergezo anyagok. Persze kis mertekben, senki sem fog belehalni, de attol meg ez van.

lenoardo999 2011.03.22. 13:20:25

A poszt óvodás szintű marhaság. a szerzőnek fogalma sincs, mit nevezünk tesztnek, olyan meg hogy csapvíz nem létezik. Különböző összetételű vizek vannak. Ebből az ásványvizeknek ismerjük az összetételét. A többinél nem. Európában szívesebben eszünk és iszunk olyasmit, amiről tudjuk, honnét van és mi van benne.

lüke 2011.03.22. 13:20:42

@Öreg Sam:
meg egy fajta szövet is

Nzoltan 2011.03.22. 13:20:47

Nos, nekünk saját fúrott kútunk volt az Alföldön évtizedekig. Nagyon jókat ittunk abból, semmilyen szűrést nem alkalmaztunk. Aztán 30 év alatt negyon erőteljesen megváltozott az íze. Vagyis inkább az eredeti megerősödött. Bevizsgáltattuk és még jó volt, de már lehetett érezni hogy a sok vegyszer elérte a 36 méter mélyen elterülő vízréteget. Még évekig használtuk, de mikor kötelezően rá kellett csatlakozni a vezetékes vízre, felhagytunk az ivásával. Azóta szűrőkancsón keresztül isszuk a vizet. Ásványvízre soha nem költünk, mert kibaszás a környezettel.

exter69 · http://sexopoly.tarhely.biz 2011.03.22. 13:20:52

Nálunk teljesen jó a csapvíz... De ha mégse, majd keresünk valami jó kis víztisztítót, és akkor már abból lesz a leves meg a tea is. Ugye aki fikázza a csapvizet, és ásványozik helyette, az azzal is főz? na ugye... :)

Wroadd 2011.03.22. 13:21:01

Mielőtt kommenteltek, átgondoljátok amit írtok? Vagy csak úgy "hagy szóljon" stílusban engeditek ki?
Az internet nevű kétélű fegyver alkalmas ám arra is, hogy értelmes, hasznos dolgokat is megtanuljatok...
A hormontartalomról annyit, hogy utánaszámolt valaki, hogy hányszoros hígításban vannak a folyókban ezek a szerek. Ennyi erővel a radioaktív izotópoktól is félhetünk...

Giraffa 2011.03.22. 13:21:08

A csapvíz iható, finom, amikor BEKERÜL a rendszerbe.
De a házakban-lakásokban levő vízvezetékek olyan "aromaanyagokat" raknak még hozzá, hogy tényleg nincs jó ízük sokszor.
Jóízű otthoni vízhez két megoldás van:
Palackozott víz vagy az otthoni víztisztító.

Plumper_ 2011.03.22. 13:21:13

az Evian például egy nagy rakás sz@r. igyák csak a gazdagok és sznobok.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.03.22. 13:21:23

@mimindannyian: Pontosan. :)

Mindig gondolkodtam rajta, hogy csak én vagyok-e ilyen selejt, hogy meg sem bírnék inni 2-3 liter vizet egy nap, de aztán felvilágosítottak, hogy nem...:P

Tita nick 2011.03.22. 13:21:34

Egy nagy pohár csapvíz 40 fillér, fél lityó ásványvíz 100 Ft.

A csapvíztől nem kapsz vesekövet, az ásványvíztől hosszú távon igen.

A csapvíz (általában, legtöbbször) Magyarországon kiváló, az ásványvíz szintén.

A kereskedők rég rájöttek, hogyan lehet a vizet aranyáron adni, ld. a 12% "gyümölcstartalmú" gyömölcsleveket, kólát, fantát, ásványvizet, anyámfaszát.

Csapvíz forever!

különvélemény 2011.03.22. 13:21:43

Gondolom a sok klór miatt rinyálót meghúzták fizikából és kémiából is.

Mondjuk az ilyen embereket tényleg bármivel meg lehet etetni/itatni.

ügyfélszolgálatos 2011.03.22. 13:21:46

@vidéki suttyó: Ja én is ott lakom, ihatatlan az a víz.

Plumper_ 2011.03.22. 13:21:52

az ásványvizek többsége közönséges csapvíz, ezt már kimutatták tesztben.

Szelid sunmalac 2011.03.22. 13:21:57

Nem kell tulragozni. Attol fugg honnan jon a vezetekes viz. Mig Csopakon a hegy oldalaban gyakorlatilag forrasbol jon, addig Pesten Ujlipotvarosban a tisztitott Dunavizbol, vagy szennyvizbol. Nem mindegy. Csapviz ezis, meg az is. Aztan lehet vitatkozni.

mizie 2011.03.22. 13:22:16

Én tényleg szivesen innék szikvizet szénsavas ásványvíz helyett, de a patronos szódának nagyon fém íze van, a szikvíz pedig 90-110 Ft 1,5-2 literje. Boltban a palackos ásványvíz 50-60 Ft.

Kedves post író; mit tegyek?

Alikam 2011.03.22. 13:22:26

@canadacruiser: társasházakba mit akarsz? Ott ált. csak akkor áldoznak pénzt valamire, ha már emberi életek forognak kockán.

@Gliese 581 g: szerintem annak semmi értelme nincs, hogy legyártják ezeket az újra nem hasznosítható palackokat, és akkor majd te, az egyszeri ember meg legyél oly szíves szelektálni.

Érdekes, amikor pl. a dohányzásról van szó, kurva szívesen példálóznak külfölddel. Amikor meg mondjuk az van, hogy jó pár külföldi országban, lehet, hogy nagyobb a szigor dohányzás terén, de van ahol a petpalackokat száműzték is teljes mértékben(!), pl. Japán, akkor hirtelen pofa súlyba lesz.

A témához meg, szerintem még így is bőven akad hely az országban, ahol nem is tudják az emberek milyen a csapvíz minősége de mégis veszik az ásványvizet. Amúgy végső megoldásként van vízszűrő is a világon. Nem olcsó, 50-60.000 a jobb, de hosszútávon mindenképpen megéri mert szavatolt minőség. A hormonokat az sem szűri le, de fail-safe megoldásként, vagy ahol már szar az egész csőrendszer, mindenképpen hasznos.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.03.22. 13:22:45

Nem tudom mért fáj a palackozott víz egyeseknek. Ennyi erővel az öltözködés sokkal inkább furcsa, az emberek képesek kiadni százezreket évente ruhára miközben amire józan ésszel szüksége lehet az néhány ezer forintból megvan. Festetlen pamutpóló 2db, pamut fehérnemű 2db, festetlen ingek 2db. nadrág 2db. szövetkabát festetlen 1db + még egy db. cipó és még néhány apróság. Evvel ha vigyáz rá az ember évekig ellehet.

boncabonca 2011.03.22. 13:22:49

vízszűrő kancsóban megszűröm a csapvizet.nagyon finom, sokkal jobban ízlik, mint a palackos ásványvizek, pedig azelőtt szinte csak azt ittam. amióta megvan a kancsó, egy palack ásványvizet sem vettem. azt viszont nem tudom, hogy a szűrőben pontosan mi van, havonta egy ilyen szűrőt dobok a szemétbe.

nudlee 2011.03.22. 13:23:00

@cC:

TÉNY: szar a csapvíz nálunk
TÉNY: nem iszom

Mystes 2011.03.22. 13:23:05

@Zöld.Hullám:
Hozzád hasonlóan én sem értem, hogy miként történhet az, hogy amit a folyadékkal veszünk fel, az "nem tud felszívódni". Nagyon sok mindent iszunk: tejet, bort, teát, satöbbi. Akkor minek? Akkor igyunk desztillált vizet! Mint ahogy teszik is sokan, azt hiszem, kevés sikerrel... Állítólag nem táplál.
????

Egyéves Önkéntes 2011.03.22. 13:46:51

@Idet: aha! életszerű! én ugyanígy jártam, egyetlen kétdecis pohárban találtunk Ebolás arzéntömböket és három döglött varjút. Mindezt egyetlen pohár vízben.
elképesztő!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.03.22. 14:03:08

@sdani: kancsó
BRITA Marella XL

www.brita.net/hu/jugs_details.html?L=25&p_id=243&cat=

kristályok:
EM-bio kerámia csövecskék
spirit.hu/em-keramia-szurke-csoevecskek.html

ezek egy kis hálóban vannak a kancsóban

és most a reiki tanárom javaslatára beletettem Aventurin-t is
www.atlantiszkapui.hu/kristalymutato_aventurin.html

honnan tudod? pl.érzed

Haibane 2011.03.22. 16:12:56

@wmiki: "A víz energetizálása: A magányos vízmolekulák, gyenge kötésekkel molekulahalommá állnak össze, amelyeket klasztereknek nevezünk. Az víz energetizáltságának mértékének egyik indikátora ezeknek a klaszter-szerveződéseknek a nagysága. Minél kisebb a víz-klaszter, annál könnyebb a táp- és ásványi anyagok behatolása a sejtbe és a káros anyagok eltávolítása. Az EM kerámia előidézi a klaszterek méretének csökkenését, s ezáltal energetizálja a vizet.
Az EM kerámia kódolja és átadja a rezgéseiből származó információkat a víz szerkezetébe elősegítve ezzel a szervezet anyagcseréjét.
Az EM Kerámia leírása: Az EM kerámia egy különleges alapanyagból, a Kibushi-ból készül. Ez az anyag őskori mikroorganizmusokat tartalmaz, olyan szerves anyagokat és enzimeket, amelyek több, mint 1 millió évesek. A Kibushi EM-BIO1-gyel és EM-mel történő fermentálás után 800-1200°C-on légmentesen kerülnek kiégetésre. A fermentáció által az anyag ásványi anyagainak kristályos szerkezete megőrzi a tipikus energetizáló ujjlenyomatait ezeknek az összetevőknek."

OMG!!! Van akinek nem kell aggódnia amiatt, hogy ásványvíz vagy csapvíz...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.03.22. 19:15:44

@mimindannyian:
Az általad idézett cáfolat azt az állítást cáfolja, hogy napi 2-3 liter vízre lenne szüksége egy embernek(igaz ezt poharakban számolja). És képes ebből levonni azt, amit élelmiszerben lévő vízzel viszünk be. Ezek szerint az a víz, nem víz? Egyébként nyilván igaz, hogy ember függő. De ha én a 90 kilómmal nem vagyok meg 4 literrel, akkor a 45 kilósnak kb. 2 liter szükséges. Persze nyilván nem csak tömegtől függ, de az egy elég fontos szempont. Egyébként nem tudom figyelembe veszik-e azt is, hogy napi egy óra intenzív mozgás is része az egészséges életmódnak, ha ez pedig melegben futás, akkor kevés ember van, aki utána 1 literrel beéri, nekem akkor minimum 2 kell. Egyébként volt olyan napom, amikor nap közben 6-7 liter vizet megittam, mert 40 fok fölött volt egy 2 fordulós tájfutó versenyen, ahol a terepen semmi árnyék nem volt, és a versenyközpontban a fák árnyékában sem volt hűs. És aztán este még söröztem, meg egyéb italokat is fogyasztottam, meg még vizet is, így a 10 liter aznap simán megvolt, a vízmérgezés ellen természetesen sóval védekeztem.

Ja egyébként ha már itt tartunk, az ásványvíznek én csak 2 esetben látom értelmét. Egyik, hogy 50 Ft-ért veszek egy palackot, amiben aztán hónapokig hordom magammal a csapvizet. A másik pedig a sport, a kiizzadással elveszett ásványi anyagokat pótolni kell, erre a magas ásványi anyag tartalmú vizek a legjobbak, legelső sorban a Balfi, de a Theodora sem rossz. Viszont azt tudni kell, hogy 400-600 mg van ásványi anyagból a csapvízben, és nagyon sok ásványvíz szintén ennyit tartalmaz, méghozzá hasonló összetételben, tehát ezek tényleg gyakorlatilag a csapvíznek felelnek meg, pl. a Szentkirályi is ilyen, ami nem is olyan olcsó mint a Tesco-s, CBA-s és hasonló ásványvizek. Talán akkor jók, ha olyan helyre megyek, ahol nem ízlik a csapvíz, de az otthonáét mindenki megszokja, hacsak nem ásványvízzel kényezteti magát folyton.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.03.22. 19:15:50

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Olvass utána, sehol az országban nem származik talajvízből a csapvíz, ez azt jelenti, hogy legalább 1 vízzáró réteg mindenütt van a vízbázis fölött. Szennyvízből sincsen sehol, csak olyan értelemben, hogy a víz állandó körforgásban van.

mixtura.pectoralis 2011.03.22. 19:15:54

Nem vagyok ásványvíz hívő, sokszor iszom csapból is. Szerintem a budapesti csapvíz teljesen jó, sőt inkább túl jó. Gondolkodtatok már azon, hogy ivóvízben fürdünk/zuhanyzunk, mosunk és - bocsánatot kérek - de a szart is azzal öblítjük le a vécében. Ha valamelyikőtök egy kicsit is utána olvasna esetleg... Manapság már, ha hozzáértők között szóba kerül az az ökológiai katasztrófa helyzet aminek itt állunk a kapujában az elmúlt kb. 150 évnyi áldásos tevékenységünknek köszönhetően, akkor elsődleges problémaként nem a kőolaj készletek kb. 100 év múlva megtörténő kimerülését emlegetik, hanem azt, hogy 50 év sem telik el és komoly problémáink lesznek az ivóvíz biztosításával jelentős nagyságú területeken. Én már nem valószínű, de a gyerekem még remélem élni fog akkor. Tehát én azt gondolom igyunk valamilyen formában palackozott vizet és a csapból pedig olyan minőségű folyjon ami azoknak a tevékenységeknek megfelel amit azzal végzünk.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.03.22. 19:15:58

Ja, egyébként közben megjelentek a sznob vizek is. Kutyás sznoboknak kutya ásványvíz, macskás sznoboknak macska ásványvíz, ugyanolyan összetevővel, mint az embernek szánt, de háromszoros áron. Aztán pl. Jana ásványvíz 200 Ft-ért, összetevőben semmivel sem jobb, mint a 100 Ft-ba kerülők. De láttam már 1000 Ft fölött is forrásvizeket. A legviccesebb pedig a hülyék átverésére az oxigénes ásványvíz, 4-500-as áron 1,5 liter. Nagy az Isten állatkertje...

Lacóka 2011.03.22. 22:27:36

nálam a víz kékes foltot hagy (pl a kád szélén, ha csöpög a csap). az vajon mi?

Alf (törölt) 2011.09.12. 14:46:04

@juliusbond: 16 ft egy liter szódavíz, ami fröcsögve jön egy palackból, amely nem foglalja ahelyet, mit a zsugorrekesz.

De vegyél tecsó aquariust, és majd nézz az unokád szemébe, aki egy tiszta hegyi patatkot nem talál.

Alf (törölt) 2011.09.12. 16:08:39

@Lacóka: az réz, de valószínűleg a csap rozsdázik.

Lacóka 2011.09.12. 21:31:45

@Alf: igen, én is erre a következtetésre jutottam. vajon belehalok?

Penzkeresesmertcsak 2013.06.08. 20:10:01

Ez a világ legjobb sportfogadási oldala, kaszinója, pókerterme, és még különféle ajánlatokkal várja a játékosokat, itt te szinte csak nyerhetsz ha okosan csinálod! partner.sbaffiliates.com/processing/clickthrgh.asp?btag=a_34869b_7671 regisztrálj töltsd fel számlád és megduplázzák a pénzed! Nagy pénzben érdemes fogadni egy vagy két meccsre szinte biztos hogy bejön tegnap 10 ezerrel tettem meg 2 meccset és bejött lett 40ezrem itt az idő vedd kezedbe az irányítást! Csak okosan! Biztos siker a sportfogadás! Regisztrálj és vedd fel a bónuszokat! partner.sbaffiliates.com/processing/clickthrgh.asp?btag=a_34869b_7671

canadacruiser · http://canadacruiser.com/ 2013.06.08. 20:10:30

@zisz: A Spektrumon? Szerinted az érintettek nézik azt? Inkább a barátokközt vagy a rosszbanrosszban közben kellene fél percben naponta belespammelni a fejekbe. Na, akkor talán! :)

cC 2013.06.08. 20:10:35

@Atomot az indexre!: lehet rendelni nem házi készítésű szikvizet is és még visszaváltható is-újratöltik neked.
süti beállítások módosítása