Díjat érdemlő Oszkár!

2011.06.16. 14:55

 Biztos emlékeztek a néhány éve tartott BKV sztrájkra. Volt aki örült neki, volt aki nem. Egyeseknek elnézték a munkahelyi kimaradást, mások 3 órával korábban indultak munkába, csak ki ne rúgják őket. Megtapasztalhattuk a gyaloglás örömeit és szépségét, előkerültek a rozsdásodó biciklik is, feltárult a budapestiek előtt, hogy néz ki belülről egy sárga busz, és rájöhettünk, hogy egyes autósok nem csak a dudáláshoz való jogukat gyakorolják, hanem önzetlen jóindulattal is bírnak, sőt!

Számomra eddig sem volt ismeretlen az útitársak toborzása, de ez a sztrájk mindenképpen kinyitotta egy szélesebb közönség szemét és új lehetőségekre mutatott rá. A Facebookon elkezdtek megszaporodni azok a bejegyzések, miszerint egy-egy autós ismerős felajánlja, hogy mikor-merre tart és hány utast tud elvinni magával - pusztán jófejségből. Egyre többen érdeklődtek ez iránt, így saját csoport is indult ebben a témában. Az emberek rájöttek, hogy az együttműködés JÓ dolog.

Ebből nőtte ki magát az oszkar.com weboldal is. Egészen komoly kialakítása van, engem azonnal a MÁV járatkeresőjére/menetrendjére/jegyfoglalójára, az ELVIRA-ra emlékeztetett.

Mivel sürgős mehetnékem támadt Gömörszőlősre, muszáj volt kitalálnom, hogyan jutunk le. Az egyértelmű volt, hogy telekocsival kell mennem, mivel a vonatjegy árak sajnos szemtelenül magasra rúgnak. Hogy miért, azt talán egy másik cikkben majd megírjuk... Legszívesebben persze azt választottam volna, de egyből ki kellett zárni a sínes utazási formát. Ismerősöknek sem volt épp szabad autójuk, így elkezdtem kutatni a neten, mert mintha hallottam volna ilyen „fuvaros oldalról”. Hamar meg is lett az oszkár, és amikor beírtam, hogy „Budapest-Miskolc”, nagy meglepetésemre kijött minimum 2-3 eredmény (minden napra!). Hirtelen minden aggodalmam elszállt és már fel is vettem a kapcsolatot az egyik Miskolc irányába tartó sofőrrel, aki egyébként nagyon jófej, nyitott, segítőkész volt egyből és még arra is rábólintott (telefonban bólintani…), hogy egy négylábú utast is vigyünk magunkkal. Mindennek a tetejébe volt még egy plusz utas is rajtunk kívül, így ez a kocsi valóban tele lett (sofőr + 3 személy + 1 agárkutya)! Az út kellemesen telt és amitől tartottam, hogy esetleg félek majd a sofőr mellett, az első 5 percben elillant; végig jót dumáltunk és a drájver még a vonatállomásra is kivitt bennünket és a cuccainkat is segített cipelni. Szóval meg voltunk hatva rendesen.

Nem úgy az Ózd felé közlekedő vonaton, ami az amúgy is zsúfolt péntek délutáni járatként még egy hazafelé közlekedő osztályt is bekebelezett, ezzel megsemmisítve az összes utas oxigén ellátását.

Amit még érdemes tudni az oszkár használatáról: egy nagyon egyszerű regisztráció után, már keresheted is a számodra megfelelő fuvart. Ha megtaláltad azt, akkor utána tudsz nézni a sofőrnek, az autó típusának stb. Mivel ez egy bizalmi-elven működő rendszer, fontos, hogy te is rendesen kitöltsd a profilodat, hogy ugyanezt várhasd másoktól is. Referenciák alapján láthatod, hogy korábban kinek mi volt a véleménye az adott sofőrről, utasról. Emiatt illik referenciát hagyni, és az is nagyon fontos, hogy hiteles legyen, amit írsz (ha mindenki kedvességből ír valamit, az remek gesztus, de tökéletesen hasztalan). A viteldíj megbeszélés alapján kerül kiszámításra, vagy már előre megadja ezt is a fuvar meghirdetésénél a sofőr. Mi Miskolcra 1800Ft/kopf jutottunk le, ami a 4200-4600 forintos MÁV jeggyel szemben nyertes. Igaz, fenntarthatósági szempontból jobb lenne, ha borulna a mérleg, de ez már egy másik fejezet.

Érdemes még előre megbeszélni a sofőrrel, ha vannak extrák, máshol szeretnél beszállni, kutyát-macskát-hódot szállítasz, babával érkezel stb. Egyébként a mi esetünkben, Borsod felé közeledve kiveséztük a sör témát, ami a kutyusra placebo effektust gyakorolt és picit oda is tett magából az autóba, de a sofőrünk erre is hiperszuper módon reagált: „ez csak egy autó, nincs semmi baj”.

Az oszkáron kívül vannak egyéb telekocsi szervező online lehetőségek, de ez mindenképpen egy jól működő rendszer, amit csak ajánlani tudok!

További útitárskereső oldalak: utazzonolcson.net, stoppolj!hu, utazzunkegyutt.hu, kenguru.hu, utitarskereso.fw.hu, elviszem.com

A cikket írta: goyci (szerkesztés, javítás, kutyás-útitárs: cC)


A bejegyzés trackback címe:

https://varacsk.blog.hu/api/trackback/id/tr512989464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása