Műanyag szatyor: miből is van? Kőolajszármazékból, ami nem megújuló energiaforrásunk, tehát a mennyiségét szigorú keretek közé kéne szabni.

Magyarországon 2010. január 1-én lépett hatályba egy új rendelet, mely szabályozza ezen zacskók mennyiségét. A rendelet elolvasható itt. Ám az eldobált szatyrok halmai csak gyűlnek és gyűlnek...

Naponta hazánkban több, mint 1,3 millió műanyag szatyor kerül forgalomba, ezeket a szatyrokat körülbelül 20 percig használjuk (amíg az üzletből hazaérünk) és utána megy a szemétbe.

Aztán már csak 400 évet kell várnunk addig, míg lebomlik teljesen.

Az úgynevezett "lebomló" zacskókkal sem oldódik meg a gond, ugyanis egyrészt az emberek azt hiszik, nyugodtan eldobhatják, hisz lebomlik, így nőni fog a szeméthalom, másrészt ezeknek a zacskóknak csak egy része bomlik le.

Miért? Mivel még nincs ezekre egységes jelölés (és ellenőrzés!), így a lebomló zacskók nem mindig bomlanak le...

Ha viszont a ténylegesen lebomló zacskókat (melyek a kukoricakeményítőből készült, ún. bioplasztikból vannak)a szelektív gyűjtőbe dobjuk, ronthatjuk az abban feldolgozásra kerülő műanyag minőségét.

A válogatás során-mivel hiányzik az egységes jelölés-nem tudják különválogatni a lebomló, illetve nem lebomló szatyrokat és amikor beolvasztják a műanyaghulladékot és granulátumot készítenek belőle, hogy majd újra fel lehessen használni, bizony belekeveredik a bioplasztik anyagú zacskó is.

„…német szakemberek bizonyították, hogy 1 db ún. PLA (bioplasztik) alapú flakon, akár 10 tonna másodnyersanyagot képes használhatatlanná tenni a hulladékfeldolgozó ipar számára.” – mondta Balázs Ildikó, a Remoplast Kft. ügyvezető igazgatója, a Hulladéksors 2010-es, júniusi számában.


Megoldás: ne használjunk egyáltalán ilyen zacskókat!

Helyette: vászontáska, fonott kosár, összecsukható kosár, becserélhető nejlonszatyor (legvégső esetben).

Ha mégis kaptunk, vettünk műanyag zacskót, akkor használjuk szemetesnek, a kutyánk piszkát is felszedhetjük vele az utcán, továbbá, mint mini-fóliasátor is alkalmazhatjuk palántázáskor.

Ne kérj szatyrot!


A bejegyzés trackback címe:

https://varacsk.blog.hu/api/trackback/id/tr192126222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása