A sima nylonzacskó már egyre több helyen cinkes, valahol már pár forintot („lélektallért”) is kell adni érte, de kétségkívül maradtak még végvárai a zacskóosztogató hadtesteknek. De itt a legújabb camouflage és gyógytapasz a fogyasztói társadalom számára! A „biológiai úton lebomló”, környezetbarát zacskó!!! Már első hallásra is hihetetlen, de hát ha ők mondják… Ha rá van írva… Ők nem hazudhatnak! Pedig ők hazudnak, átvernek, SŐT, mivel semmilyen identitásuk nincsen hazánkat illetően, így a kistermelők jövője sem aggasztja őket. Igen, ők a multinacionális cégek, élelmiszerdiszkontok…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De mindennek ellenére ők annyira környezetvédők, hogy kifejlesztették a lebomló zacskót. Én ezt egyből maró gúnynak és kihívásnak tekintettem, úgyhogy gyorsan elástam az otthoni komposztdombomba két fosztogató („takers”) cég reklámtáskáját. Vártam egy évet. Türelmetlenül… Majd eljött a tavasz és szorgalmas kiskertészként megforgattam a komposztot, kellett a jó porhanyós humusz a veteményeshez. DE NICSAK! Mi kandikál ki a fekete földből? Csak nem a bojkottos, lápgyilkos logója kandikál ki furfangAUCHAN a kupacból? De bizony!

S most lepődjön meg mindenki: nem bomlott le a nyüves! Meg se moccant! Biotáska barátja is színfakulás nélkül vigyorgott Rám, pedig az még a kukoricakeményítős alapanyagot is hirdeti saját magán… Hát ennyit róluk. Szó sincs kérem mikroorganizmusok általi szerves lebomlásról! Egyes szatyrok tartalmazhatnak különböző katalizátoranyagokat, melyek hatására a műanyag láncok gyorsabban szétesnek. Valóban léteznek természetes alapanyagokból – például burgonya-, vagy kukoricakeményítőből – készülő zacskók, de a Magyarországon forgalomban lévő bioszatyrok jelentős része nem ilyen! – olvashatjuk a HuMuSz alelnökével, Graczka Sylviával készült interjúban is.

Újabb logikai bukfenc:
A hazugságon és a megtévesztésen túl, van még egy problémám… Miért kéne lebomlania a zacskónak? Hogy nyugodtan eldobhassuk tetszőleges helyen? Vagy majd a szeméttelepre szállítva lebomlik oxigénmentes környezetben(!!!)? Erre szerintem nincs logikus magyarázat, az meg tovább rontja a dolog renoméját, hogy a lebomló szatyor a szelektív hulladékok közé dobva, rontja az újrahasznosított termék minőségét, mivel degradáló anyagokat tartalmaz…

Tehát a marketing és a profitéhség újabb gólt szerzett a magyar társadalom ellen, s mi ismét a szépítő gólon dolgozunk…

MEGOLDÓKULCS:
- ne vásároljatok a nyilvánosan fosztogató és hazudozó multi-hiper-extra előtagokkal ellátott intézményekben;
- vásárláshoz vigyetek magatokkal textil/vászontáskát, vagy BEVÁSÁRLÓ KOSARAT
(itt jegyezném meg lábjegyzetként, hogy a cigány ember egyik becsületes foglalkozása volt a kosárfonás, amit elvett tőlük a globalizáció. Csakúgy, mint a vályogvetést, vagy a cserépégetést…)
- teli hassal menjetek vásárolni;
- vagy vásárlás helyett olvassatok! Sokszor a szellemi tápláléktól is jól lehet lakni! ;)

Aki pedig nem hisz Szelektív Szilárdnak, az higgyen a hiteles hírforrásoknak:
http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=18395&PHPSESSID=cd6a505ac7b4e241ed0eda50fcb114bc

kép: Stenza


A bejegyzés trackback címe:

https://varacsk.blog.hu/api/trackback/id/tr472805137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palpeter20 2011.04.06. 23:58:49

Csak úgy megsúgom neked, hogy igen is lehet kapni itthon ilyen zacskót, auchanba is ilyenbe kapom a holmit! Ha nem hiszed nézd meg a saját szemeddel nálam, hogy lebomlik!
KB 1,5éve vittem fel a padlásra egy köteg cd-t egy ilyen szatyorba és most tavasszal keresni akartam benne és mikor hozzá értem a szatyorhoz, hogy kinyissam, egyszerűen szétfoszlott a kezembe!
Ha minden igaz még most is ott van a szatyor ugyan ilyen porhanyós állapotban (ha csak nem porladt el teljesen).

goyci 2011.04.07. 23:44:03

Kedves palpeter20! Nagyon jó dolog az elpárolgó zacskó, valóban. Félre ne érts nem vagyok semmi jónak az elrontója, de kérlek egy percre gondolj bele, vajon mennyi energiát emészt fel akár az ilyen zacskók legyártása is? Megéri? Nem egyszerűbb magaddal vinni és akár több éven át s használni egy bevásárló táskát? Talán ismerős az a kép, amikor jön egy idős bácsi a kifakult csíkos bevásárlótáskájával. Tiszta RETRO. De valójában ő az igazi "zöld", nem pedig mi, akik esetenként a padláson rohasztjuk a zacsit... Ne vedd magadra, csak pl. a szelektív gyűjtésnél is van JOBB megoldás: ne vedd meg a szemetet. Valamint had ajánljak az olvasók figyelmébe egy blogbejegyzést, aminek a végén egy megfontolandó ötletről olvashattok. zoldkonyha.blogspot.com/2011/03/kozert-zacsi-projekt.html

stenza 2011.04.08. 15:25:17

"ne vásároljatok a nyilvánosan fosztogató és hazudozó multi-hiper-extra előtagokkal ellátott intézményekben;"
rendben, akkor kérek támogatást az árkülönbözetre valakitől...

egyébként írhatnátok valamit arról, hogy miben lenne célszerű a mezei háztartási hulladékot gyűjteni? régen volt a tescos zacskó, ami most nincs. de mi van a sok sárga/zöld/fekete szemetesnek kapható nylonokkal? az jó ha az megy a szeméttelepre? miben menjen? most akkor lebomoljon vagy se? ha hasznosítós szeméttelepre megy (metán gyűjtős) akkor miben legyen? ott kitépkedik vagy hogy?

okopiacter 2011.04.08. 23:33:04

Hali - én is próbáltam, tényleg nem bomlik le a fránya. Viszont van pár póló-szatyrom, nem rég varrtam: recept: végy egy kissé kinyúlt vagy már megunt férfi pólót - XXL előnyben, lehet turkálni is - Vágd le a két ujját, jó mélyen, és a dekoltázsát is, esetleg szegd be vagy cikk-cakk ollót használj, akkor nem foszlik. Varrd össze az alját - jobb, erősebb lesz, ha duplán varrod - egyszer a színén, aztán a visszáján és menj vele vásárolni! Mindenki irgyelni fogja! Az enyémtől behaltak már sokan! A pamut póló vagy trikó később porrongynak is jó, ha már szatyorként kiszolgált... Ja, és kicsire tömöríthető használaton kívül... (maradék bélésselyemből is nagyon frankó!)

MrSzelektiv 2011.04.14. 14:31:30

@palpeter20: Kedves Péter!
Írásod magában foglalja a problémát és az arra adható választ is. Auchanba jársz vásárolni? ha nem tudnád bojkott van ellenük, mert dunakeszin épp egy védett lápot építenek be parkolónak és vásártérnek...
Ha van ilyen lebomló szatyor, azzal pedig az a probléma, hogy amire kitalálták arra pont nem jó. A cél az lett volna, hogy a szeméttelepen bomoljon le. De ott nem bomlik le, mert ahhoz oxigénre volna szüksége!
Ezért bomlik le a padlásodon, ami viszont azért gáz, mert gondolom azért raktad zacsiba a cd-ket, hogy megvédje őket a portól, nem azért hogy lebomoljon.

MrSzelektiv 2011.04.14. 14:32:07

@goyci: és az "elpárolgó" zacskóból nem is lehet olyan szép lábtörlőket szőni!!! :D

MrSzelektiv 2011.04.14. 14:48:53

@stenza: lehet, hogy occsóba be tudsz vásárolni a tecsóban, de gondoljuk át rendszerszemléletben a dolgot...
példának vegyük a tejet:
ezen biztos lehet 200 forintot is spórolni, ha nem üveges kimért tejet veszünk, hanem dobozosat. De beleszámolod az olcsó tejbe azt, hogy az isten se tudja, honnan hozzák és miből készül? ezek tulajdonképpen (mint pl. a felvágottak) kimerítik a veszélyes hulladék kategóriát. a tecsós tej mellőzi a magyar termelőt, tehát az occsó tejen támogatod (plusz még az állam is: importtámogatás) a külföldi, tejporból előállított, legrosszabb csomagolásba töltött (italoskarton) tejnek látszó folyadékot. ezt többet is szállítják, aminek a kamionjait kerülgetheted az M0-on, plusz a szátbaszott utat javíttatják ugye állami; avagy a MI pénzünkön. Nekem ennyit nem ér 200 forint gyors nyereség, ha hosszú távon elbukik a közösségem...

háztartási szemetet (tudatos vásárlásnál ez minimális: nálunk 3 fő 1 hét alatt telít meg egy pici, 20 literes szemetest) otthoni nylonzacskógyűjteményünk egyik tagjába érdemes csomagolni, mert egy héten egy zacsid tuti lesz valahonnan... sajnos.
ha ez lenne lebomló, az se lenne az oxigénhiány miatt (lsd. new york-i szeméttelep: megfúrták és 50 évvel ezelőtti újságokat szedtek ki amit még el lehetett olvasni...).
LEBOMLÓS SEMMI NE LEGYEN!
ez a termék (green wash) tönkreteszi a szelektív anyagot, mert ha lebomló kerül a nyersanyagodba, akkor baszhatod!
A lebomlós egy új piaci rést kíván betömni az emberek lelkiismeretében,amit a környezeti-gazdasági-társadalmi válság hozott létre. Tulajdonképpen a világ baján nyerészkednek.

stenza 2011.04.14. 15:06:54

@MrSzelektiv:
pont erről beszélek, a szélsőséges és propaganda szerű kommunikációról. nem jó ez sem a gyártók sem a környezetvédők oldaláról sem. nincs igazad.
nincs előttem tesco tej, de jellemzően a tesco termékek valamelyik hazai gyártónak az átcsomagolása és nagy tételben való felvásárlásával jön létre. ami így egy darab 12 tonnás kamion az M0-son, nem pedig 20db 3.5 tonnás kis áruszállító.
((a tejporos tejet meg nem veszem meg. de ezt hagyjuk is, mert nem a silány termékről volt szó.))
a közösséged pedig attól is elbukik, hogy az ezer kistermelő feljuttatja az addigra méregdrága portékáját (legyen az tej vagy gyümölcs) és még több teherautó (kis trabant és barkas) és forgalom és drágulás. könnyű belátni, hogy a nagy tétel mindig gazdaságosabb mint a kis tétel.
Az M0 pedig így is úgy is a benzinbe épített útalap és ezerféle egyéb adóból épül és ha mész rajta, akkor állítom hogy 10-ből csak 2 kamion szállít élelmiszert. ÉS: a teherautóknak van ugye plusz útdíj, figyeld csak a piros matricás táblákat, minden főútvonalon.

zacskó: lehet persze én egyedi eset vagyok, de basszus nem gyűlik a nylonzacskó. azt pedig külön csodának tartom, hogy 3 ember 1 hétig gyűjt, de gondolom a szelektívetek sokat segít rajta.

kérés: a stáb fotózzon vagy tegyen közzé egy felhívást, hogy fotózzuk le 1 heti szemetünket. kiborítva. igen. aztán értékeljük ki, kíváncsi vagyok milyen trükköket tudnék hasznosítani, mit hova dobhatnék.

és még mindig állítom, hogy radikálisan nem lehet változtatni. én próbálok figyelni, de a 200ft a tescoban ott helyben a markomban marad és úgy gondolom hogy ezzel nem ártok

MrSzelektiv 2011.04.14. 15:23:36

@stenza: hát nagyon nem értjük egymás szavát. sajnos itt nincs időm kifejteni, amivel már sok éve foglalkozom.
tesco: vannak magyar termékek, de csak töredéke a teljesnek. tudod milyen feltételeket szabnak a magyar kistermelőknek? hány hónap után fizetik ki az árujukat? én tudom. tudod, hogy a tesco egyedül Mo-on tudja megcsinálni azt, hogy a hulladékai után nem fizet, hanem nyereséges?
tehát neked nincs igazad. rengeteg külföldi árut utaztatnak a Te pénzeden barátom, de nem akarlak nagyon kiábrándítani. nincs 2 hete, hogy Levegő Munkacsoport bemutatta új kutatását egy konferencián. érdemes elolvasni!
kistermelő csak kis távon tud/akar utaztatni. "közelség elve".

zacskó: de bizony nálunk így megy, sok a szelektív, még több a komposzt és a visszaváltható, kevés a szemét. tökmindegy milyen zacsiba rakod, keveset rakj bele, az a lényeg.

kérés: hát én így sem látok ki a melóból, nem hiányzik egy szemétturkálós fotópályázat. amúgy volt ilyen: Mutasd a szemeted, megmondom ki vagy.

Na én most megyek Gömörbe önkénteskedni 3 napig, mert én is próbálok figyelni!

stenza 2011.04.14. 15:35:59

az hogy nem fizet az valóban az állam baromsága. wow.
de, értelek ám. csak próbálom a túl oldalt is nézni. nem a multikat...
pl egy családnak soha senki nem fogja megmagyarázni, hogy 200 ft-al fizessen többet.

nekem sem fizetik a munkám időben. ez nagyon rossz szokás itthon, de kénytelen vagyok együtt élni vele és likvid maradni.

de akkor a nagy kérdés az: miért éri meg utaztatni a fél világon? leszámítva az olcsót silányt, mert azt azért. de a többit? válasz: mert nagy tömegben olcsóbb.
imádom a Cserpes joghurtot. de 4x annyiba kerül mint a 65Ft-os Danone.

azt hiszem a cél úgy hangzana szebben:
hogy ne vedd meg a tesco gazdaságost. de ugye ez sem igaz, mert van ami csak átcímkézett.

akkor így:
ne menj auchan/tesco/cora-ba. de ez se jó, mert egy helyen mindent: benzin, idő, választék. sehol nincs ehhez egy kis bolt.

talán így:
válaszd mindenhol lehetőleg a magyar terméket. de ez se jó, mert magyar az Rt, de külföldi a tej.

akkor hogy?!

--
megkeresem a "mutasd a szemeted" -et.

MrSzelektiv 2011.04.14. 15:48:08

@stenza: Drága Stenza!
Nem érted, hova szeretnék kilyukadni... Nem tudom ezt mind ide leírni, mert ahhoz azt a több tucat könyvet, előadást, képzést kéne ideírnom, amit magamévá tettem. A legegyszerűbb egyébként, ha megnézed a ZSIGERBESZÉD c. 13 részes filmet. Abba mindez benne van!
Feltöltöttem mindegyik részt, itt az első: www.youtube.com/watch?v=jYoLSXxYCHU
De egy sör mellett is megbeszélhetjük, mert ez itt végtelen lesz! ;)))))))))

stenza 2011.04.14. 15:51:33

megnézem,
aztán egy sör mellett ütköztetünk.

okopiacter 2011.04.16. 11:10:38

@MrSzelektiv: Cool!Ilyet még az apai nagymamáim is csinált! Volt neki egy csomó tejeszacsiból :))) Egyébiránt nem tudtam, de kikövetkeztettem, hogy a Zoxigén a titok nyitja, attól bomlik a zacsi...
Sajna, amúgy tényleg van sok olyan ember, aki igazából nem annyira szegény - ha igazán az lenne, jobban meggondolná hova megy, mennyit és mit vesz, és tényleg baromi kényelmes egy helyen megvenni mindent. Amúgy meg drágák ezek a nagyboltok. kb 2 éve azért hagytuk el a madarast a férjemmel, mert rájöttünk, ha máshol vesszük meg ugyanazt a termékskálát, akkor jobban jövünk ki - konkrétan fele-kétharmada áron! És nem csak azért, mert a kisebb boltban kevesebb az áru és kevesebb felesleget veszel. Ja: és nem varrnak a nyakadba 2-3 db árunként egy nejlonzacsit... Viszünk tartósat, és ha megtelik a kosár azért van, mert nem 2 napra vásárolunk. Kisebb boltban gyorsabban is végzünk - az időmegtakarítás elég viszonylagos: egy nagy áruházban el lehet bolyongani, hosszabb a sor stb. Csak nagyon ritkán megyünk ezért pl. tescoba ha végképp nem lehet kikerülni. Megfigyelések alapján csináltunk egy kvázi rangsort és a madaras meg a tecso a legdrágábbak közé került. Utána jönnek a kisebb boltokból álló hálózatok. A kisboltok külön kategória: ők gyakran a nagy raktáráruházakban vásárolnak be és azt adják tényleg néha 2-4x-es áron! Frankón... Vagyis ua pepitában csak kicsiben. Legalábbis felénk így van. És még csak nem is hoznak egészségesebb kaját, pl. teljes kiőrlésű kenyeret - mert az nem fogy el. Sajna Stenza abban igazat mond, hogy a tömegízlés - és/vagy kényszer-képzet - még mindig erősen tartja magát... Ennek részben az is az oka, hogy ez a kínálat és az emberek többsége lusta is utána menni az igazságnak és más lehetőségeknek, beéri azzal, amit kap! Sajna az átprogramozás vagy átnevelés időbe fog telni és sokan ellenállnak ennek - kényelemből. Amíg van, veszik... Meg amíg nem lesz tőle bajuk!

BY the way: nekünk a közelből házhoz hozzák a termelő friss, kezeletlen tejet: a kutyánk meg van őrülve érte, szó szerint hisztizik, míg megkapja az adagját. Múltkoriban a szüleim adtak neki az olcsóbb - nem házi tejből, fintorogva otthagyta!
süti beállítások módosítása